Hej! Nyss hemkommen från Öland gör att jag bara måste äta kroppkakor igen. Så himla sugna både jag och familjen. Vi gillar våra med timjan istället för kryddpeppar men du kan krydda precis hur du vill och fylla dem med fläsk, svamp, lök, morot...ja, återigen precis som du föredrar dina egna kroppkakor. Jag hade rimmat fläsk och stekt lök, vilket är en klassisk fyllning och väldigt god. Jag är uppväxt i Småland och det betyder att vi fick kroppkakor till lunch i skolan. Det är lite av en bortglömd klassiker. Det komiska är att vi går igång på italienarnas pasta och potatisgnocchi men glömmer bort vårt eget mathantverk. Mer svensk husmanskost och mer av vårt fantastiska mathantverk på världskartan och framförallt i våra egna kök. FOTO: DIANA DONTSOVA När vi var på Öland fanns kroppkakor att köpa lite överallt. Jag åt det så klart där men det innebär inte att jag inte kan äta det igen och igen. Så gott är det! Speciellt om du har lingon och skirat smör till. Det är ett måste! Hoppa inte över tillbehören, de behövs för rätten som helhet. Nu planerar vi för nästa kroppkaksfyllning, en vegetarisk sådan. Kroppkakorna här ovan är lagade vid ett annat tillfälle och då gjorde jag dem mindre. Jag rekommenderar mellanstora eftersom det får plats lite mer fyllning i dem då. Smaklig spis! Hoppas du ger dig på att laga det! Kram Diana RECEPT: Kroppkakor, 14 st mellanstora 1 kg potatis ca 3,5 dl vetemjöl 2 ägg salt Fyllning: ca 375 gram rimmat fläsk 2 gula lökar torkad timjan (det klassiska receptet har kryddpeppar) salt peppar Tillbehör: lingonsylt eller lingon (rårörda med socker) sallad persilja skirat smör 1. Skala potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. 2. Förbered under tiden fyllningen. Stek hackad lök tills den är mjuk. Skär fläsket i små bitar och fräs tills det börjar bli knaprigt. Låt rinna av på ett fat med hushållspapper på. Blanda lök, fläsk och torkad timjan i en skål. Smaka av med salt och peppar. 3. När potatisen är mjuk, häll av vattnet. Mosa eller pressa potatisen, låt svalna. Knäck ett ägg och salta. Rör om och tillsätt mjölet, lite åt gången. Ta så mycket du behöver för att få ihop en deg som lossnar från kanten. Rulla degen till en längd. Dela den i lika stora bitar. Lägg i lite fyllning och rulla till en boll. Se till att den är hel och platta till den lite. Gör likadant med alla. Är det klibbigt, ta mer mjöl när du rullar. Resten av fyllningen serverar jag i en skål 4. Koka upp nytt saltat vatten. Lägg i några kroppkakor åt gången och i ca 7 minuter. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev. Lägg dem inte på varandra, de riskerar att klibbas ihop. 5. Smält smöret. Häll över allt, förutom godset i botten, i en annan liten skål. Låt bottensatsen vara kvar i kastrullen. 6. Blanda lingon med önskad mängd socker. Spara några som dekoration. Rör om tills sockret löst sig. 7. Servera kroppkakorna med hackad persilja över. Häll över lite skirat smör och ställ fram resten i en skål. Strö några sparade lingon som dekoration.