Hej! Är det vår så är det självklart att ramslök ska finnas med på veckans fredagsbricka! Tillsammans med skivad ryggbiff och en krämig, matig sallad blir det en perfekt middag som dessutom går att göra på mindre än 30 minuter. Kornen som ger en härlig mättnadskänsla heter 5 gryner och består av emmervete, korn, kamut, råris och fullkornshavre. Dessa finns att köpa i en påse och är även ekologiska. Koka kornen i 10 minuter och blanda sedan med ramslöksolja och fetaost. Det blir riktigt gott! Spara hälften av ramslöksoljan och häll över den skivade ryggbiffen. Som ni säkert redan vet ska ryggbiff stekas eller grillas i någon minut på varje sida. Om du gillar att promenera utomhus tipsar jag dig om att kolla efter ramslök. Den växer vilt och just nu finns det en hel del att hitta. Börjar du känna en tydlig lukt av lök, ja då finns det nog ramslök i närheten. Bladen påminner om liljekonvaljens men dessa får inte förväxlas då liljekonvaljen är giftig. Lukten på bladen avslöjar ganska snabbt om det är lök eller ej. Eller så gör du som jag, handlar dem på Coop ;)) FOTO: DIANA DONTSOVA Önskar er alla en superhärlig helg! Kram Diana RECEPT Ryggbiff med ramslök och matig sallad, 4 port Ramslöksolja: 20 blad ramslök knappt 1 msk honung 1/2 citron 2 dl olivolja salt Matig sallad: en påse 5 gryner (Zeta) á 250 gram 250 gram minitomater 100 gram feta ungefär hälften av ramslöksoljan 3-4 skivor ryggbiff några rädisor blandsallad Mixa alla ingredienser till ramslöksoljan. Smaka av med salt och ev mer citron. Koka grynen enligt förpackningen. Låt vattnet rinna av och lägg över grynen i en skål. Smula i feta och häll i hälften av ramslöksoljan. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem. Blanda! Ta ut köttet i 10-15 minuter innan du ska tillaga det. Salta och peppra på båda sidorna. Stek i en het panna med lite olja i eller lägg på grillen. Vänd ryggbiffen efter några minuter och stek på andra sidan. När köttet är klart, låt vila. Lägg upp blandsallad på ett stort fat. Fortsätt med den matiga salladen. Skär ryggbiffen i mindre bitar och lägg ovanpå. Dekorera med rädisor och ännu mer ramslöksolja. Servera! RECIPE IN ENGLISH: Sirloin steak with ramson and grain salad, 4 port Ramson oil: 20 ramson leaves 1 tbsp honey 1/2 lemon 0.8 cup olive oil salt Salad: 250 gr barley or whole grain oats 250 gr mini tomatoes 100 gr feta cheese half of the ramson oil 3 slices of sirloin radishes mixed salad Mix all the ingredients for the ramson oil. Season with salt. Cook the grains according to package directions. Drain and put them in a bowl. Crumble feta and place in the same bowl. Add the tomatoes and half of the ramson oil. Mix! Remove the meat from the fridge 10 minutes before cooking. Heat a grill pan until hot. Season on both sides with salt and freshly ground black pepper. Place the steaks on the hot pan with vegetable oil. After a few minutes, turn the steaks and fry on the other side. Serve: Put mixed salad on a large platter. Continue with the grain salad. Cut the meat into smaller pieces and place on top. Garnish with radishes and some more green oil. Serve! Andra helgtips! Fredagsbrickan med korv med confiterad tomat och grillad majs Rödbetsrisotto med chevre och ärtskum Vallmo- och citronkaka