En klassisk caesarsallad görs på kyckling och bacon men jag ville ha halloumi istället. Men om jag ska vara riktigt ärlig är det krutongerna och dressingen som är det godaste. Därför valde jag att köra på två varianter av krutonger, dels de vanliga gjorda på surdegsbröd men även gjorda på orientaliskt plattbröd, libabröd. De blir som chips när du rostar dem i ugnen! Lite farliga eftersom de är beroendeframkallande. Libabröd finns i de flesta matbutikerna och kan användas som pizzabotten. Smaka om du inte har gjort det...en helt ny värld kommer öppna sig. TIPS! Vill du göra rätten helt vegetarisk ska du hoppa över sardellerna i dressingen eller tillsätta lite kapris istället. Purjolök ingår inte i en klassisk caesarsallad men det är väldigt gott till. Finhackad ska det vara! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT CAESARSALLAD MED HALLOUMI ELLER KYCKLING, 4 port 2 pkt halloumi eller 3-4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt bacon Tillbehör: romansallad minitomater hyvlad parmesan finhackad purjolök (mitt val, annars vårlök) salt svartpeppar färsk timjan (om du har) Caesardressing: 2 äggulor 2 tsk dijonsenap 2 dl rapsolja 1 1/2 tsk vitvinsvinäger 4 sardeller (för vego välj kapris eller hoppa över sardellerna) 40 g riven parmesan, (ca 2 dl) 1/2 vitlöksklyfta salt svartpeppar vatten (för rätt konsistens jag hade i ca 3 msk) Krutonger: surdegsbröd libabröd olivolja flingsalt Beredning av halloumi, kyckling och bacon: - Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek på båda sidorna i en stekpanna med olja. Lägg sedan över i en ugnsfastform och stek färdigt i ugnen, 20-25 minuter eller till en innertemperatur på 72 grader. Skiva kyckling strax före servering. - Stek baconskivorna på båda sidorna i lite olja tills de blir krispiga. Skär dem i mindre bitar när de svalnat. - Skiva halloumin. Stek i olja tills de blir gyllenbruna på båda sidorna. Bör stekas strax före servering! Beredning av caesardressing: - Separera äggen. - Vispa äggulorna med dijon. Använd en elvisp. - Häll långsamt i rapsoljan. Vispa under tiden. - Tillsätt hackade sardeller, pressad vitlök, vinäger och riven parmesan. Blanda väl. - Adda vatten om dressingen är för tjock. Den ska inte vara för tunn så börja med lite vatten åt gången. - Smaka av med salt och peppar. (Tänk på att äggulor är olika stora så tillsätt mer sardeller, dijon eller vinäger om så önskas.) - Ställ kallt och servera till en caeasarsallad eller till annan sallad. Beredning av krutonger: - Skär surdegsbröd i mindre bitar. Stek i olivolja tills de blir krispiga och gyllenbruna. Lägg över på ett fat och strö flingsalt över. - Sätt ugnen på 200 grader. Skär libabrödet i stavar eller bitar. Pensla varje bit med olivolja och strö flingsalt över. Rosta brödet i ugnen i ca 4 minuter. Lägg upp: - Finhacka purjolöken och dela tomaterna. Skölj salladen och dela i mindre bitar. Hyvla parmesanen. - Lägg upp alla ingredienser på ett stort fat eller fördela på flera mattallrikar. Jag har såsen i botten och serverar resten i skål vid sidan om. Njut!