Pumpasoppa kan du laga på olika sätt. Du kan rosta pumpan i ugnen, fräsa den i grytan eller koka den. Jag väljer att rosta den eftersom det ger mer smak vilket jag vill åt. Den här gången valde jag även att smaksätta soppan med saffran. Ihop med hettan från chilin och krämigheten från grädden får du en annan typ av pumpasoppa. Höst och vinter i en gryta! Börja med att fräsa lök, vitlök och chili för att sedan tillsätta saffran och rostad pumpa. Det här mixar du med en stavmixer och sen är det upp till dig hur du vill ha soppan. Du har vatten som bas och det är vattnet som gör soppan tjock eller tunn. Krämigheten varierar du genom att tillsätta matgrädde, vispgrädde, kokosmjölk eller havregrädde. Tänk på att mängden grädde avgör du själv eftersom vissa vill ha den extra krämig och andra vill endast ha en touch av krämighet. Väljer jag göra en pumpasoppa så är faktiskt den här min favorit: ROSTAD PUMPASOPPA MED KOKOSMJÖLK RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT PUMPASOPPA MED SAFFRAN (ca 6 skålar) 1 butternutpumpa (ca 450 g rostad utan skal) 1 lök 2 vitlöksklyftor 1/2 röd chili 6-7 dl vatten (mer för tunnare soppa) 2 tärningar grönsaksbuljong 1 påse saffran, (á 0,5 gram) 3 dl matgrädde olja att steka i Topping: extra grädde att ringla över hackade pumpakärnor Aleppopeppar, mildare chiliflakes Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över och rosta i ca 25 minuter eller tills pumpan är mjuk och har mörka kanter. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Hetta upp oljan i en gryta och stek tills löken börjar mjukna. Tillsätt rostad pumpa. Fräs ihop i någon minut. Lägg i saffran och buljongtärningar. Häll på vatten och koka upp. Låt småputtra i ca 5 minuter. Rör om och mixa soppan slät med en stavmixer. Vill du ha en tunnare soppa, häll i mer vatten. Tillsätt grädde och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Häll i skålar och ringla grädde över. Toppa med hackade pumpakärnor och Aleppopeppar.