Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons
Annons

Sommarsallad – caprese med jordgubbar och burrata

Hej!

Det finns inget som slår en caprese gjord på burrata och jordgubbar. En riktigt god rätt! Den här salladen gör du på fem minuter och rostar du bröd till tar det kanske tio. Det bästa är att alla som smakat den hemma hos mig blir stormförtjusta. En förrätt som jag ställer fram ihop med rostat surdegsbröd och sedan låter gästerna själva göra sin egen bruschetta. Det är nämligen så jag brukar servera den, som en förrätt. En somrig sådan!

Annons

En burrata är en färsk, krämig mozzarella gjord på komjölk och grädde. Den finns i nästan alla matbutiker och hittas bredvid den vanliga mozzarellan. Den är lite dyrare men jag kan säga att den är värd varenda krona. Speciellt när jag har en bjudning eller vill unna mig en god mozzarella.

Annons


FOTO: DIANA DONTSOVA

En caprese består vanligtvis av tomater men med tanke på att det är säsong för jordgubbar så blir det ett självklart val. I receptet har jag hoppat över olivoljan eftersom osten är så krämig i sig. Det är en smaksak. Vill du ringla olivolja över så funkar det alldeles utmärkt. Jag använde den till att pensla brödskivorna.

Det är svårt att ange exakta mått i receptet eftersom det beror på om du serverar den som en sallad, förrätt eller ett tillbehör. Jag brukar räkna att en burrata räcker till ca 2 personer.

Passa på att njuta av våra svenska jordgubbar! Det gör iallafall jag.

Kram Diana

Annons

 

RECEPT

Burrata caprese med jordgubbar

burrata
färska jordgubbar
några salladsblad (mindre blad typ bladspenat, ruccola)
färsk basilika
crema di Balsamico (en balsamicokräm som säljs i mindre plastflaska)
flingsalt

surdegsbröd
olivolja
flingsalt

Annons

 

Skölj jordgubbarna. Snoppa och skär i mindre bitar. Lägg några mindre salladsblad på ett fat. Ta upp burratan ur förpackningen och fördela den över salladen. Toppa med jordgubbar och basilika. Avsluta med balsamicokräm och flingsalt.
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva brödet och pensla med olivolja. Rosta i några minuter tills de blir lite gyllenbruna. Ta ut plåten och strö lite flingsalt över.
Servera capresen ihop med brödet.

 

2 kommentarer till “Sommarsallad – caprese med jordgubbar och burrata”

  1. Julija Markensten skriver: 3 juli, 2017

    Tack för en underbar sallad! Somrig, supergod och vacker! ❤ Ska lagas fler gånger!


    1. Diana skriver: 17 juli, 2017

      Hej Julija!
      Den är väldigt god och burrata är en favorit hemma hos oss. Sen ett stort plus för att salladen är så enkel att göra.
      Trevlig sommar!
      Diana


Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/hogtider/6-olika-satt-att-servera-sill/