Hej! Häromdagen köpte jag en massa svamp utan att ha någon tanke på vad jag skulle laga för rätt. Då kom jag på att fråga min följare på Instagram om tips på svamprätter. Det kom in en massa förslag som svamppasta, risotto, fyllda svampar, soppa, surdegstoast och vegetariska kroppkakor. När man gör svampsoppa är det gott att blanda olika svampsorter. Jag körde på champinjoner, skogschampinjoner och kungsmussling. Fördelen med att bara använda vanliga vita champinjoner är att färgen på soppan blir mer aptitlig. Ett annat sätt att få den mer aptitlig är att toppa med extra stekt svamp. Soppan smaksatte jag med rosmarin som fick koka med och sedan toppade jag med hackade valnötter. Det får ni inte hoppa över för kombination svamp och valnöt är magisk! Så himla gott ihop! FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA En god soppa måste balanseras med syra. Jag hällde i 1 dl vitt vin när jag kokade svampen och 1 dl efter att soppan mixats och blandats med grädde. Vinet du använder avgör om du behöver tillsätta mer syra eller inte. Har du mycket syra i vinet kanske det räcker med några droppar pressad citron. Jag hade i en halv citron och soppan blev väldigt välbalanserad. RECEPT Svampsoppa med vitt vin och valnötter, 4 skålar 350 gram champinjoner eller blandad svamp 2 schalottenlök färsk rosmarin en klick smör 1 dl +1 dl vitt vin 6 dl vatten 2 buljongtärningar, grönsak 4 dl matgrädde 1/2 citron, saften salt peppar sriracha (chilisås) Topping: hackade valnötter oxalis stekt svamp Skiva svampen och stek i en panna utan fett. Tillsätt en klick smör och hackad schalottenlök. Fräs tills löken är glansig. Häll på vin och vatten, tillsätt en kvist rosmarin och buljongtärningar. Koka i 10-15 minuter. Plocka bort rosmarinen och mixa soppan. Häll på grädde och koka upp. Mixa soppan ännu en gång för att få den riktigt slät. Häll i 1 dl vitt vin och låt soppan koka upp. Vill du ha soppan mer finnig, tillsätt mer grädde. Smaka av med pressad citronsaft, sriracha, salt och svartpeppar. Häll upp i fyra skålar och toppa med hackade valnötter, oxalis och stekta svampskivor. Servera till en bit bröd!