Brynt smör, karamelliserad lök och nu bränd grädde! Vi älskar kolasmaken som vissa råvaror får när de rostas eller bakas ordentligt. Bränd grädde är förmodligen nästa "brynta smör". Den blev iallafall en snackis efter att restaurang Agrikultur serverat bränd grädde på sin meny. Jag var så klart tvungen att provlaga denna omtalade kräm och serverade grädden till ugnsrostad vitkål med picklad rödlök och riven västerbottensost. Den smakade perfekt ihop med vitkålen och rödlöken, ja, en snackis även hemma vid middagsbordet. För så gott var det! RECEPT: HONUNGSROSTAD VITKÅL MED BRÄND GRÄDDE Bränd grädde passar bra till grönsaker som vit sparris, persiljerot och jordärtskockor. Såsen eller krämen gör du enkelt genom att hälla grädde i en liten ugnsfast form och baka tills den blir mörkbrun på ovansidan. Du får inte fega ur och ta ut den för tidigt. Grädden ska bli bränd för när du mixar den med salt och citron så får du en perfekt smakbalans. Tips! Vill du ha grädden tunnare, späd ut med mer grädde eller mjölk. Tänk på att värma den i en kastrull. Testa! Du kommer bli överraskad. RECEPT BRÄND GRÄDDE 5 dl grädde citron salt svartpeppar Beredning: - Sätt ugnen på 230 grader. - Häll 4 1/2 dl grädde (spara 1/2 dl) i en ugnsfast form, ca 20 cm. Rosta grädden i övre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills ytan är helt brun. (Vissa ugnar kräver längre tid.) Ha tålamod här och var inte orolig för att det ser bränt ut. Det är just det vi vill åt. - Häll över den brända grädden i en bunke eller kastrull och mixa med en stavmixer. - Häll i 1/2 dl grädde, pressad citron och salt. Mixa igen och smaka av svartpeppar, ev mer salt och citron. Tips! Vill du ha grädden tunnare, späd ut med mer grädde eller mjölk. Tänk på att värma den i en kastrull.