En fördel med att jobba hemifrån är att jag kan passa på att koka egen fond. En köttfond ska koka i ca 8 timmar medan en vegofond tar mindre än en timme, ca 30 minuter. Det är värt att göra egen fond eftersom såser får en helt annan smaknivå, dvs på en restaurangnivå. Ni vet när man får in sås på restaurangen och den smakar magiskt gott? Exakt, det är fonden som gör det, jag lovar! Alla dina såser med egen fond kommer bli lika goda. Vad använder jag fond till? Den kan användas till att göra såser, soppor eller grytor. Tänk så här; där du vanligtvis använder fond på flaska eller buljongtärning, där använder du din fond. Det bästa är så klart den goda smaken men också att den inte är salt. På så sätt styr du sältan i din mat själv. TIPS! När fonden svalnat, häll över i små lådor, fryspåsar eller i en istärningsform och frys in. Ta sedan fram vid behov. Mät upp ca 1 dl i varje påse eller låda innan du fryser in. Då vet du precis hur mycket du tinar när du ska göra en sås eller gryta. Gör MYCKET fond när du ändå ska koka den i 8 timmar. Det är inte alltid man har tid att göra det här. Jobbar du hemifrån tycker jag helt klart att du ska sätta igång en fond. Nästa jag kokar ska bli en vegofond, håll utkik! Hoppas innerligt att ni alla mår bra! Kram Diana RECEPT: Köttfond, mörk ca 1 kg ben från nöt eller kalv 2 gula lökar 2 morötter 1/2 rotselleri färsk timjan 3 lagerblad ca 1 msk hela vitpepparkorn vatten (ska täcka allt + fyllas på under tiden) rapsolja eller annan neutral olja Beredning: - Sätt ugnen på 225 grader. Lägg köttbenen i en ugnsfast form. Häll lite olja ovanpå. Rosta tills de får färg, ca 30 minuter. - Skala grönsakerna och skär i stora bitar. Häll olja i stor gryta. Lägg i grönsakerna och låt steka tills de får ordentligt med rostad yta och färg. - Lägg i de rostade köttbenen, lagerblad, pepparkorn och timjan. Häll i vatten så allt täcks. Koka upp och låt sedan småkoka i ca 8 timmar. VIKTIGT! Du måste fylla på med vatten när det kokar ner och kött/grönsaker är synliga. Dessa ska alltid vara täckta med vatten. Koka utan lock i ca 8 timmar. - Ta bort allt skum, sila fonden och häll över den i en ren gryta. Koka ner fonden till hälften, minst. Skumma av om det uppstår skum. Får du en fetthinna ovanpå, ta bort den. - Låt fonden svalna och frys in de du inte ska använda de närmaste dagarna. Salta gör du inte utan du saltar sen när du lagar din sås, gryta eller soppa.