När min gudson Folke ringer på dörren och står med en stor påse ramslök till mig, ja då blir jag överlycklig och alldeles varm i hjärtat. Så otroligt fint att få något som han själv har plockat. Bästa buketten! Ramslök drar åt mild vitlök i smaken och passar bra att ha som smaksättare. Jag började med att göra en ramslökspesto men jag har mer i kylen vilket betyder att det blir både soppa och ramslökshummus i helgen. Viktigt att du inte förväxlar den med giftig liljekonvalj eftersom bladen nästan är identiska. Däremot luktar ramslök åt det lökaktigahållet så se till att lukta ordentligt! VILL DU SE HUR JAG GÖR PESTON? GÅ TILL MIN INSTAGRAM @diadonna, DÄR FINNS ETT KLIPP PÅ 3 MIN. eller KLICKA HÄR Att bo i Skåne innebär att vi har rikligt med ramslök i naturen. Denna underbara vilda vitlök finns för dig att plocka fritt i mängder för att sedan förvandlas till något gott att äta. Tips på vad du kan göra med ramslök kommer här: pesto hummus soppa smör torkad krydda ramslökssalt bröd smaksatt potatismos i grytor Det är säsong för ramslök i Sverige så har du inte ramslök där du bor går det att köpa i vanliga matbutiker. Börja med att göra en pesto. För när du väl har ramslökspesto i kylen kan du använda den som pålägg eller i matlagning ihop med pasta eller lax. En fantastisk produkt! Nackdelen är att den tar slut alldeles för fort. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Plocka ramslök i helgen! Skogen är ett bra sätt om du vill hålla avstånd till andra. Diana RECEPT: RAMSLÖKSPESTO 100 gram ramslök, ca 5 dl hackad 3 dl solroskärnor 100 gr riven parmesan (går bra med Västerbottensost) 2 1/2 dl olivolja (går bra med rapsolja) 3/4 dl vatten salt Beredning: 1. Rosta solroskärnorna i en torr panna och mixa i en mixer. 2. Tillsätt grovt riven ost, strimlad ramslök, vatten och olivolja. Mixa till den konsistens du vill ha på din pesto. Jag gillar när den är grov och inte helt slät. 3. Vill du ha peston lösare, tillsätt mer olivolja och vatten. Smaka av med salt. 4. Låt peston svalna och servera som ett tillbehör, smaksättare eller ett pålägg.