Hej! Har du varit i Grekland har du garanterat ätit tzatziki. Denna kalla smakrika yoghurtsås är väldigt god och passar ihop med både kött, fisk och rostade grönsaker. Jag ska servera den till halloumiburgare, pankofriterade. Hemligheten bakom en god tzatziki? Det är två nypor socker. Då får du en perfekt balans till den lite syrliga yoghurten. Jag väljer alltid 10% grekisk yoghurt, dels för att den är god och att den känns mest autentisk att använda. Här kommer mitt recept på tzatziki. Gör mycket och förvara i kylen! FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA Jag som är gift med en halvgrek äter så klart tzatziki mer än någon annan sås. Det bästa Grekland har att erbjuda i matväg måste vara feta och tzatziki. Vi åker ofta till Rhodos där vi har släkten och det händer nog aldrig att vi äter middag utan det på bordet. Bröd och sallad till så är lunchen och middagen räddad. RECEPT Tzatziki, kall yoghurtsås 4 dl tjock yoghurt, grekisk 10% 2 vitlöksklyftor 1/2 gurka, (ta mer om gurkan är liten) 1/2 tsk socker 2 tsk olivolja några droppar vitvinsvinäger salt peppar Topping: olivolja hackad valfri ört (dill, mynta, oregano, jag hade ruccola) Gör så här: Riv gurkan grovt med skalet på. Tryck ur vätskan ordentligt och lägg ner i yoghurten. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt en stund. Ringla med lite olivolja och toppa med valfri ört strax före servering. Gott till grillade grönsaker, biffar, burgare, sallad eller halloumi.