Efter att ha bakat den här äppelpajen har jag några få trädgårdsäpplen kvar. Sen är det slut för i år! Igår blev det iallafall en paj med deg i botten, en fyllning på äpplen, dulche de leche och flingsalt men också smulor på toppen! Smarrigt, jag vet! Det blev en lite högre paj än vanligt vilket jag också ville ha. Många gånger är smulpajer för platta och alldeles för lite smulor att det knappt täcker frukten eller bären. Nä, idag blir det mycket av allt. Vad är dulche de leche? Det är karamelliserad mjölk - finns färdig på burk men den rekommenderar jag dig inte att köpa! Köp istället kondenserad mjölk och koka burken oöppnad i tre timmar. Då får du en karamelliserad mjölk med god kolasmak. Tips är att passa på att koka flera burkar samtidigt. Då kan du enkelt göra en banoffee paj vilken dag som helst. Banoffee paj: Digestivebotten som toppas med en burk karamelliserad mjölk, skivade bananer och vispad grädde. RECEPT PÅ RÅKRÄM, en enkel vaniljsås gjord på grädde. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECPET ÄPPELPAJ MED KARAMELLISERAD MJÖLK, 8-10 port Deg: 250 g smör 4 dl vetemjöl 4 dl havregryn 1,5 dl socker 2 tsk bakpulver Fyllning: 4 äpplen 1 burk karamelliserad mjölk, ca 400 g, (jag har kokat en burk kondenserad mjölk till dulche de leche, i 3 tim, läs texten ovan) flingsalt knappt 1 msk kanel (eller kardemumma om så önskas) Beredning: - Sätt ugnen på 200 grader. - Blanda smör, vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och fördela till smulor. Ta ungefär hälften av smulorna och knåda ihop till en deg. (Är degen för smörig, tillsätt lite extra vetemjöl.) - Mjöla fingrarna och tryck ut halva degen i pajformen, ca 26 cm. Ta mer deg om du behöver för att täcka pajformen. - Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål och blanda äppelskivorna med karamelliserad mjölk och ev. kanel eller kardemumma. Lägg äpplena i pajformen och strö lite flingsalt över. - Täck äppelskivorna med resterande smuldeg. - Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg. - Serveras med vaniljglass, vaniljsås eller en råkräm.