Hej! Har du äpplen kvar i din trädgård? Då tycker jag att du ska baka en äppelpaj med salt karamell. Alla äppelpajer är goda oavsett om du smaksätter med kanel, kardemumma eller karamell. Det är alltid lite roligt att testa en annan smaksättning. En god råkräm till så brukar äppelpaj bli en kanonfika! Sen är det faktiskt så att man tröttnar inte på paj. Inte jag iallafall! Tips! Vill du inte lägga på remsor som lock? Kavla ut en hel platta och gör små runda hål i locket. På så sätt slipper du lägga ner tid på remsorna men ändå få ut ångan under gräddning. Byt ut locket mot ett marängtäcke som du brer på efter gräddning. Marängen bränner du av vid servering! Supergott! FOTO: DIANA DONTSOVA Jag är så tacksam för mina två äppelträd in min lilla trädgård på 300 kvm. Känslan att kunna gå ut och plocka själv är speciell. För att hinna äta upp äpplena så skär jag upp några till familjen varje kväll för då äter dem mer än gärna. Att bli serverad frukt i klyftor är mysigt och på något sätt smakar det extra gott. Ett barndomsminne! Idag är det sol i Skåne vilket inbjuder till en långpromenad. Då smakar en bit paj med kaffe extra gott efter lite frisk luft. Önskar er alla en underbar måndag! Kram Diana RECEPT ÄPPELPAJ MED SALT KARAMELL (24 cm pajform) 8 portioner Pajdeg: 225 g smör 5 ½ dl mjöl 3 msk socker 1 ägg 2 msk vatten Fyllning: 5 st svenska röda äpplen 2 msk socker 1 ½ tsk malen kanel 2 ½ tsk malen kardemumma 1 ägg för pensling Salt karamell: 2 dl grädde ½ dl socker ¾ dl ljus sirap flingsalt Beredning: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i kuber. Tillsätt smör, ägg och fördela till smulor. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Ställ kallt i ca 30 minuter. Kavla 2/3 av degen till en botten. Lägg över i pajformen och låt lite deg hänga över kanten. Skala äpplena och skär i tunna skivor. Lägg skivorna i pajformen. Strö över socker, kanel och kardemumma. Kavla ut resterande deg till ett lock. Skär degen i breda strimlor. Lägg omlott över pajen. Vik över degen som hänger över kanten för att sluta pajen. Ta bort överflödig deg. (Nagga med en gaffel om du vill ha ett mönster.) Vispa ett ägg och pensla hela pajens ovansida. Grädda i nedre delen av 180 grader varm ugn i ca 60 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Koka upp grädde, socker och sirap under omrörning i en tjockbottnad kastrull. Koka kolan i ca 20 minuter, utan lock. Den tjocknar när den svalnar. Tillsätt flingsalt och servera till den avsvalnade äppelpajen och vaniljglass.