Om jag ska beskriva en babka för någon som aldrig ätit det skulle jag nog säga att det är ett sött briochebröd fyllt med choklad. Urpsrungligen kommer det från Östeuropa och är ett judiskt bakverk. Jag beställde det häromdagen på ett café i Malmö och blev himla sugen på att baka ett själv. Jag gjorde en egen chokladfyllning men vill du köra på Nutella eller en hasselnötskräm går det också bra. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA Serveringstips! Du kan servera din babka precis som en skivad kanellängd eller kan du servera med en klick cream fraîche eller turkisk yoghurt toppat med rostade hackade nötter. RECEPT BABKA MED CHOKLAD, en avlång brödform Deg: 20 g jäst 1 1/2 dl mjölk 1 ägg 1/2 dl socker 1/2 tsk salt 2 tsk stött kardemumma ca 6 dl vetemjöl 75 g mjukt smör, rumstempererat Fyllning: 100 g smält smör 100 g mörk choklad (du kan så klart blanda mörk och ljus choklad) 1 msk kakao 1 dl socker 2 tsk vaniljsocker ALTERNATIV: färdig nutella eller hasselnötskräm på burk Att pensla med: 1 ägg några droppar vatten Gör så här: - Värm mjölken till ca 35 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite mjölk och rör runt till jästen börjar lösas upp. Häll i resten av mjölken. Rör om. - Tillsätt salt, socker, ägg och kardemumma. Blanda. - Tillsätt hälften av mjölet och låt degen knådas. I med resten av mjölet och fortsätt knåda. - Lägg i klicka av det mjuka smöret tills det knådats in i degen. - Täck bunken med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 1- 1 1/2 timme. Gör fyllningen under tiden: - Smält smöret. Lägg i resten av ingredienserna och rör om tills fyllningen är slät. Låt svalna. Ställ in den i kylen tills den har en krämig och bredbar konsistens. - Kavla ut degen till en rektangel. Låt den bli bredare än vad den är hög. Höjden bestämma av hur avlång din brödform är. - Bre över ett jämnt lager av chokladfyllningen. Rulla ihop degen till en rulle, från vänster till höger. INTE NERIFRÅN UPP! - Lägg skarven neråt och dela degen på längden så du har två längder. Fäst ihop längderna i toppen och fläta ihop dem genom att snurra ihop. Fäst även ihop degändarna längst ner. - Lägg över i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter. - Pensla brödet med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 30 minuter eller tills degen är genomgräddad. (Jag hade varmluft.) Låt svalna innan du stjälper upp brödet och skivar det. - Servera!