Svensk sommar betyder paj med vaniljsås eller glass för mig. Helt klart det godaste som finns! För att överraska gästen toppar jag pajen med en hemlig ingrediens innan den färdiggräddas. Finhacka vit choklad, ta ut pajen ur ugnen strax innan den är klar, strö chokladen över och grädda i några minuter till. Brynt vit choklad är fantastiskt gott! Orkar du inte baka en paj så servera glass med brynt vit choklad och färska bär. Det är också väldigt uppskattat att bjuda på eller äta på egen hand med för den delen. TIPS! Hur länge en vit choklad ska brynas i ugnen beror helt på hur finhackad den är. Ju mindre chokladbitarna är desto kortare tid i ugnen. Håll därför koll när du gör detta moment. Den kan gott bli ännu brunare än på bilden utan att smaka bränt. Förra pajen gjorde jag med krusbär och hade endast vetemjöl i degen. Idag blir det hallon, blåbär och en smuldeg med både havregryn och mjöl. Det är en smaksak vilken deg man fördrar men jag gillar den här väldigt mycket. Kika på förra pajreceptet om du vill baka på vetemjöl. RECEPT PÅ SMULPAJ MED VETEMJÖL RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Vad gillar du att ha till din hembakade smulpaj, glass eller vaniljsås? Jag väljer alltid vaniljsås och gör oftast egen på några få ingredienser. Ibland vispar jag grädden tjock och får en vaniljkräm och ibland gör jag en sås av samma recept. Ingen kokning behövs så den är enkel och smidig. RECEPT PÅ ENKEL VANILJSÅS ELLER RÅKRÄM RECEPT Bärpaj med vit choklad (en pajform á 26 cm i diameter) Smuldeg: 200 g smör 3 dl mjöl 3 dl havregryn 1 dl socker 100 gram hackad vit choklad (läggs på när pajen nästan är färdiggräddad) Fyllning: 500 g färska bär, hallon och blåbär 2 msk socker 1 tsk maizena 1 tsk vaniljsocker Beredning: - Sätt ugnen på 200 grader. - Blanda bär, socker, vaniljsocker och maizena i en smord pajform (ca 26 cm i diameter). - Nyp ihop alla ingredienser till smuldegen. Fördela smulorna över bären. - Gräddas i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg. - Ta ut pajen och strö finhackad vit choklad över. Grädda igen i ca 5 minuter eller tills chokladen blir gyllenbrun. Ha koll på chokladen så den inte bränns. (Den ska vara brun, ej svart.) - Serveras med vaniljglass eller vaniljsås.