Jag var nyligen på besök hos min farbror i Växjö. Det har nog aldrig hänt att jag åkt hem därifrån utan frukt, bär, egengjord kvarg eller något annat hemlagat. Min farbrors fru älskar att laga mat från grunden och än idag lär jag mig något varje gång vi ses. linka heter hon och vi står varandra väldigt, vilket vi gjort hela min uppväxt. Det var en tid då vi till och med bodde i samma hus, fast olika våningar. De bodde på bottenplan, vi på andra våningen och farmor och farfar på tredje. Lyx när man är barn. Den här gången åkte jag hem från Växjö med färska blåbär, päron, äpplen, aroniabär, aroniasylt och vaxbönor. Allt närodlat och ekologiskt plockat av faster Ilinka. Perfekt med alla äpplen nu när jag ska göra äppelpaj. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA RECEPT BLÅBÄRSSYLT 350 g färska blåbär 2 dl syltsocker med pektin 1/2 citron, endast saften. Beredning: - Lägg alla ingredienser i en kastrull. - Koka upp och rör om. Låt koka i ca 7 minuter. Bildas det skum på toppen kan du ta bort det med en sked. Låt sylten vara en aning rinnig eftersom den stelnar till när den svalnar. - Lägg över sylten i rena glasburkar. Låt svalna innan du skruvar på locket. - Njut av god sylt på smörgåsen, i kakor eller till glass.