Nu är det säsong för rabarber och då ska vi så klart njuta av dem till fullo! Jag har redan bjudit er på en knäckig rabarberpaj som faktiskt många av er har bakat och uppskattat, så himla roligt! Idag blir det en dessert med smak av Sverige serverad i glas, en rabarberkompott med cheesecake kräm, rostad vit choklad, kaksmulor och lime! Den här kombinationen är magisk och något du lätt skulle kunna få på en restaurang. Jag avslöjar hur enkel den är att göra. Kanske något till studenten? Rostad vit choklad? Vad är det kanske du tänker. Det är karamelliserad vit choklad som smakar åt knäck- och kolahållet. Det får du genom att hacka ner chokladen i bitar och rosta den i ugnen i 5-10 min. Sen är det klart! (När du gör dessa smulor ska de bli riktigt bruna för då är de godast.) När jag bjuder någon på detta utan att berätta att det är vit choklad är det väldigt få som gissar rätt. Speciellt inte dem som ogillar vit choklad och det är ju lite kul. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Är det någon dessert du ska göra med rabarber är det den här! Jag lovar att det här är riktigt, riktigt gott! PS: KLICKA HÄR OM DU VILL SE ETT KLIPP NÄR JAG GÖR DEN HÄR DESSERTEN. RECEPT CHEESECAKE MED RABARBER, ROSTAD VIT CHOKLAD OCH LIME, 4 glas Rabarberkompott: (halva receptet rabarberkompott räcker till 4 glas) 500 g rabarber (stjälkarna) 2 dl socker 1 citron, saften 2 msk vatten Cheesecake kräm: 400 g färskost 1 1/2 dl vispgrädde 1 1/2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 1 lime, saften (skalet använder vi sedan som topping) Topping: 100 g vit choklad 1 lime, skalet digestivekex Beredning: - Skär stjälkarna i mindre bitar, ca 2 cm. Lägg i en kastrull med lite vatten, pressad citron och socker. Låt koka upp! Rabarberna kommer släppa vätska så småningom så ta inte mer vatten. Låt kompotten koka tills rabarerna är mjuka, 5-10 minuter. Smaka av och är rabarerna alldeles för sura, tillsätt mer socker och koka tills sockret löst sig. Låt rabarberkompotten svalna. - Hacka ner den vita chokladen och lägg över på en bakplåtsklädd plåt. Rosta i ugnen på 180 grader i 5-10 minuter, chokladen ska bli gyllenbrun. Låt den svalna på plåten. Dela den rostade chokladen till mindre bitar eller smulor. - Dags att göra krämen. Vispa upp cream cheese/färskost med grädde och vaniljsocker. Tillsätt florsocker och pressad lime. Vispa ihop till en slät tjock kräm. - Krossa några digestivekex och använd dem som kaksmulor sen vid monteringen. Dags för montering: 1. krossade digestivekex i botten 2. cheesecake kräm 3. rabarberkompott 4. mer krossade digestivekex 5. mer cheesecake kräm 6. toppa med krossad rostad vit choklad 7. avsluta med rivet limeskal på toppen - Resten av rabarberkompotten kan du hälla över i en glasburk och förvara i kylskåpet.