Hej fredag! Idag tycker jag du ska använda dina äpplen och njuta av en god creme brulee med äppelkompott! En crème brulee är en underbar dessert som är enklare att göra än vad många tror. Desserter och efterrätter som serveras i glas eller långpanna är perfekt när du ska bjuda många. Den här bruleen är inte jobbigare att göra till 10 personer än vad den är till 4. För att få lite crunch och ytterligare smak har jag toppat med äpplen och pekannötter. En magisk kombination! FOTO: DIANA DONTSOVA Äntligen helg och förhoppningsvis inte allt för många måsten. Mitt tips till er, och till mig själv, är att äta god mat och göra saker som ger en positiv energi. Ibland bokas allt för mycket in under helgen att vi glömmer att ta hand om oss själv. Önskar er en härlig helg! Kram Diana RECEPT CREME BRÛLEE MED ÄPPELKOMPOTT (8-10 små koppar) Kräm: 7 dl grädde 1 ½ dl socker 5 äggulor 1 vaniljstång en nypa salt Äppelkompott: 2 stora äpplen (valfri sort) 2/3 dl socker 1 msk mörk rom 1 msk vatten ½ tsk vaniljpulver Topping: socker pekannötter Beredning: Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången med hjälp av en liten kniv. Skrapa ur fröna och lägg ner i grädden. Lägg även i själva stången. Koka upp grädde, hälften av sockret, vanilj och en nypa salt. När gräddblandningen börja koka, dra av kastrullen från plattan. Separera äggulorna och lägg i en separat bunke. Tillsätt resten av sockret och vispa ihop med en handvisp. Vispa tills äggulorna och sockret är blandat, men inte för länge. Nu ska äggulorna blandas med den varma gräddblandningen. Häll över en slev av den något varma grädden i äggsmeten samtidigt som du vispar med handvispen. Upprepa tills all grädde är i. Ställ små formar på en plåt och häll upp krämen. Häll sedan hett vatten i plåten upp till hälften på formarna. Baka mitt i 150 grader varm ugn i ca 40 eller tills brûléen börjar bli fast. Den ska dock vara lite dallrig i mitten. Gräddningstiden beror lite på vilken form du använder. Plocka bort formarna från plåten. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt tills den ska avnjutas. Hit kan det brûléen förberedas. Äppelkompott: Skala äpplena och skär i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Låt småkoka tills äpplena blivit mjuka. Rör om då och då. Strax före servering: Häll ca 1 msk socker på varje creme brûlée. Bränn av sockret med en brännare. Låt svalna helt för en hård yta. Toppa sedan med äppelkompott och avsluta med hackade pekannötter. Servera!