Tänk dig en fikon- och äppelmarmelad med en god ost eller varför inte en rejäl sked till en klassisk söndagsmiddag? Det är verkligen det där lilla extra som lyfter det andra du har på tallriken. Att ha en massa äpplen i köket ger mig en härlig höstkänsla som omedelbart får mig att vilja baka en äppelpaj. Det bestämmer jag mig för att baka imorgon. En god äppelpaj med egengjord råkräm, Hur gott som helst! Det känns som jag är inne och nosar på vintern när sherryn åker fram tillsammans med fänkålsfrön och torkade fikon. Helt plötsligt börjar jag även längta efter alla kryddor och dofter som fyller hemmet när vi om några veckor går in i november. En magisk tid framför oss, eller hur? Då menar jag inte regn, rusk och mörker. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Har du en sherryflaska stående hemma som aldrig tar slut? Då är den perfekt att använda till att göra en egen marmelad på. Vi har alltid någon flaska som glöms bort och då är det super om den kan användas till matlagningen. RECEPT FIKON- OCH ÄPPLEMARMELAD 200 g torkade fikon ca 200 g äpple, skalat och tärnat 1/2 citron, saften 2 1/2 dl vatten 1 1/2 dl sherry 1/2 tsk fänkålsfrö (kan uteslutas om du inte har det hemma, men gott att ha i) 1 dl socker Gör så här: - Skär i fikonen i mindre bitar. Se till att få bort skaftet. Lägg ner i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp. - Skala äpplena och skär i små tärningar. Avlägsna kärnor och kärnhus.Lägg äpple ner i en kastrull. - Tillsätt även sherry, socker, fänkålsfrön och citron. Låt småkoka utan lock tills de mjuknar, ca 20 minuter. - Om du vill ha en grövre konsistensen räcker det att du trycker sönder frukten med en slev. Jag valde att mixa min marmelad med en stavmixer, dock inte helt slät. - Låt svalna och förvara i en glasburk med lock.