Hej! Vad sägs om varma hasselbacksäpplen med valnötter och en smarrig råkräm med smak av kardemumma? En perfekt söndagsdessert som har fin syra och en härlig sötma. Valnötterna ger en härlig crunch och vill du tillsätta hasselnötter eller någon annan nöt så funkar det alldeles utmärkt. Jag väljer valnötter för de ger en så skön höstkänsla på tallriken. Ett annat tips är att alltid mortla egen kardemumma än att använda malen i påse. Smaken du får av hel kardemumma är magisk. FOTO: DIANA DONTSOVA Råkrämen är samma vaniljkräm som jag alltid serverar till mina äppelpajer. Den behöver inte koka utan vispas ihop på mindre än 5 minuter. I receptet har jag skrivit vaniljpulver vilket är något jag alltid har hemma. Vill du göra en lyxvariant, använd äkta vaniljstång. Önskar er alla en härlig kväll RECEPT HASSELBACKSÄPPLEN MED RÅKRÄM, 4 port 4 röda äpplen (helst fasta) ca 25 g smör Topping: 75 g valnötter 2-3 msk råsocker 1 tsk mortlad kardemumma (malen) 2 skivade färska fikon Råkräm: 2 dl grädde 2 äggulor 2 msk socker ½ tsk vaniljpulver Beredning: Skala äpplena och dela i halvor. Avlägsna kärnhuset. Skär tunna snitt i äpplet men se till att inte skära rakt igenom. Lägg över äpplena i en bakplåtsklädd ugnsfast form. Toppa varje äpple med en klick smör. Baka mitt i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. Hacka under tiden valnötter. Blanda med råsocker och mortlad kardemumma. Ta ut äpplena ur ugnen och pensla varje halva med smöret från formen. Strö valnötsblandningen runt om alla äpplen. Toppa med skivade fikon. Grädda ytterligare i 10 minuter. Gör råkrämen under tiden. Vispa grädden luftig i en skål. Separera äggulorna i en annan skål och tillsätt socker och vaniljpulver. Vispa i en minut och häll sedan äggulorna i grädden. Vispa ihop till en kräm. Ringla honung över hasselbacksäpplena och servera råkräm. TIPS! FÖR EN GODARE KARDEMUMMASMAK, MORTLA HELA KARDEMUMMAKÄRNOR