Om du har jordgubbar över tycker jag att du ska koka egen jordgubbssylt. Det är mycket godare än köpesylt och smaksättningen väljer du själv. Jag smaksatte min med mörk choklad och den är perfekt till vaniljglass. Förra veckans marmelad smaksatte jag med lakrits. Tillsammans med glass blir det en snabbdessert till kaffet om det kommer oväntat besök. Dessa egengjorda godsaker blir även bra ge-bort-presenter nu i sommar. Tips på annan smaksättning till jordgubbar: - limeskal - citronskal - vaniljpulver (på burk) - lakritspulver (på burk) - stjärnanis - fläder (utslagen fläderblomma) - lavendel (blommor) Trevlig kväll! Diana FOTO: DIANA DONTSOVA Recept: Jordgubbssylt med mörk choklad (ger ca 0,6 liter marmelad) 500 gram färska jordgubbar 2,5 dl syltsocker med pektin 50 gram mörk choklad, 70% 1/4 citron Skölj jordgubbarna. Lägg dem tillsammans med sockret i en kastrull. Pressa över några droppar citron. Koka upp och rör om i någon minut. Låt sedan blandningen puttra i 15-20 minuter. Ta bort synligt skum. Dela chokladen i bitar och blanda tills den smält. Häll över sylten i rena och torra glasburkar. Låt svalna utan lock. Förvara sedan svalt med lock. Recipe in english: Strawberry jam with dark chocolate (about 0.6 liters of jam) 500 g of fresh strawberries 210 g jam sugar with pectin 50 g of dark chocolate, 70% 1/4 lemon Clean the strawberries and cut them in smaller pieces. Put in a saucepan with sugar. Squeeze a few drops of lemon. Boil and stir for one minute. Let the mixture simmer for bout 15 minutes. Skim any foam off the top. Add the chocolate pieces and mix until the chocolate has melted. Pour the jam into clean, dry jars. Let cool uncovered. Keep it cold with a cover.