Hej! Idag är det lillördag som vi säger i Skåne men just den här onsdagen känns som en fredag. Underbart att veckan är kortare än vanligt och det ska firas med en liten syltkaka, fast utan sylt. Den har jag bytt ut mot mjölkchoklad och jordnötssmör, till barnens stora förtjusning. Ett tips är att ta ett klassiskt recept och byta ut fyllning eller smaksättning. Ett enkelt sätt att förnya sig och ganska säkert att det blir gott. Personligen gillar jag syltkakor men det är alltid kul att testa något annat. Det amerikanska godiset Reese´s fick agera inspiration till dagens fyllning. För att få känslan av salta jordnötter toppas kakan med lite flingsalt. Jag måste säga att det är pricken över i:et så hoppa inte över saltet. När kakor fylls innan gräddning, reser dem sig inte eftersom hållen är fyllda och bakpulver saknas i degen. Det finns en risk att dessa reser sig under gräddning, men det löser vi enkelt. Så snart du tagit ut plåten ska du trycka tillbaka hålen med hjälp av baksidan på ett msk-mått. Tänk på att detta måste göras meddetsamma plåten åker ut och kakorna är varma. Låt dem sedan svalna innan du fyller med choklad. Vill du baka dessa kakor fast glutenfria? Då har jag ett recept på glutenfri kakdeg. FOTO: DIANA DONTSOVA Jag önskar er en skön ledighet! Kram Diana RECEPT Jordnöts- och mjölkchokladkakor, ca 16 st Deg: 125 gr smör 0,75 dl socker 2,25 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker Fyllning: 100 gr mjölkchoklad 50 gr jordnötssmör flingsalt DEG: Lägg alla ingredienserna till degen i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i ca 16 bitar och rulla varje bit till en liten boll. Platta med handen försiktigt ut varje boll och lägg på ett bakplåtspapper. Gör en liten grop med hjälp av tummen. Om kakorna reser sig under gräddning, tryck till dem med baksidan av ett matskedsmått. Gör detta så fort du tar ut plåten ur ugnen, dvs medan kakorna är varma. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader, ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. FYLLNING: Smält choklad och jordnötssmör i ett vattenbad. När kakorna svalnat, lägg en sked av chokladblandningen i varje grop. Skaka lite på plåten så du får en jämnare yta när alla kakor är fyllda. Vänta i någon minut och toppa sedan varje kaka med lite flingsalt. Njut! RECIPE IN ENGLISH COOKIES WITH PEANUTBUTTER AND CHOCOLATE MILK, abput 16 pc DOUGH: 125 gr butter 60 gr sugar 145 gr all-purpose flour 1 tsp vanilla powder FILLING: 100 gr milk chocolate 50 gr peanutbutter seasalt DOUGH: Preheat oven to 180 degrees. Add all the ingredients in a bowl or in a food processor. Mix until incorporated. Divide the dough into 16 pieces. Roll every piece into a ball and than flatten it with your hand. Place on a tray with baking sheet. Press a thumbprint into the center of each ball. Bake for 10 minutes. If the cookie rises in the oven make sure to press with a sppon to get the thumbhole bake. This must be done while warm. FILLING: Let the cookie cool and meanwhile melt chocolate and peanutbutter. Fill every hole with the filling. Wait a minute or so and then top with salt flakes. Enjoy! Är du sugen på att baka? Kolla in här! Vallmokaka Kladdkaka Mandelkaka med kardemumma Vit kladdkaka