Kanelbullens dag infaller alltid 4 oktober och i år blir det på söndag! Det sägs att vi äter 7 miljoner kanelbullar. Det finns många dagar att fira men det går inte riktigt att hänga med i den kalendern. Däremot älskar vi svenskar Kanelbullens dag, Lucia med lussekatter och Fettisdagen. Jag tror helt klart att det har att göra med att det är något vi förknippar med svensk fika. Självklart bjuder jag er på mitt recept på kanelbullar! Här kommer tips på två fyllningar du kan välja mellan: Smör, kanel och mandelmassa Smör, kanel och mjölkchoklad Tips! Vispa upp ägget med lite vatten och salt. Då slipper du ett tjockt och trådigt ägg när du penslar bullarna. Skippa pärlsockret! Doppa istället bullen i smält smör och råsocker efter gräddning. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT: Kanelbullar, ca 32 st: 50 g jäst, (ett paket) 150 g smör 5 dl mjölk 1 1/2 dl socker 1/2 tsk salt 13-14 dl vetemjöl 1 ägg 2,5 tsk stött kardemumma Fyllning 1: 200 g smör 250 g mandelmassa 1 dl socker 1/2 dl kanel en nypa salt eller Fyllning 2: 200 g smör 1,5 dl socker 3 msk kanel 150 g hackad mjölkchoklad - kan uteslutas Pensling: 1 ägg 1 msk vatten en nypa salt Topping: Pärlsocker Beredning av fyllning 1: - Blanda mjukt rumstempererat smör med riven mandelmassa, socker, kanel och salt. Beredning av fyllning 2: - Blanda mjukt rumstempererat smör med socker, kanel och salt. Hacka chokladen och lägg på den efter att du brett ut smörkrämen. Beredning av deg: - Värm till mjölken till max 36 grader. (Hellre för kall än för varm.) - Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över jästen så den löses upp. Häll i resten och rör om. - Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och kör några varv i bakmaskinen. - Tillsätt vetemjöl och kör ihop till en deg. - Klicka i rumstempererat smör i omgångar. Låt degen knådas i 10 minuter. - Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. - Dela degen i två delar. Kavla ut till i en rektangulär form, max 4 mm tjock. - Bre på valfri fyllning och rulla ihop från långsidan. (Om du tar hackad choklad så strö den ovanpå smörkrämen). Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i pappersformar på en plåt. - Låt jäsa i ca 1,5-2 timmar. - Vispa upp ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och toppa med pärlsocker. - Baka bullarna mitt i ugnen i 220 grader i ca 8 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.