Hej! Vilken helg och vilken värme vi har haft! Helt fantastiskt! I Skåne blommar rapsen så fälten är alldeles knallgula. Hemma i trädgården kan rabarbern skördas och omvandlas till något sött. Perfekt timing eftersom mina syskon och syskonbarn kom förbi i lördags. Jag har tur att vi är fyra syskon som bosatt sig i Skåne. Guld värt! Och alla gillar mat, framförallt att äta. Självklart sattes grillen igång och pajen blev en perfekt efterrätt tillsammans med glass. Det är inte mycket som slår en enkel paj och i detta fall en knäckig sådan. Först såg det ut som om jag hade en stor mängd rabarber men när de stora bladen åkte av insåg jag att det var för lite. Det löste jag med att slänga in lite färska hallon och ett tiotal blåbär. Den blev ännu godare och fick en vacker lila färg. Receptet nedan är för en mindre pajform, ca 24 cm. Vill du göra en större paj kan du baka 1 1/2 sats, det blir perfekt. Har du inte rabarber kan denna bakas med äpplen eller vilken stenfrukt som helst. Persikopaj är supergott och väldigt somrigt. Pudra lite florsocker innan servering och lägg på några kulor glass. Det ser smarrigt ut när den börja smälta. Jag hade mer glass bredvid så alla kunde ta själva. Pajen smaksattes med lite malen kardemumma. Den kan du skippa om du vill eller kan du smaksätta med: rivet limeskal riven ingefära vaniljsocker eller vaniljpulver en gnutta kanel Igår höll jag på i trädgården hela dagen. Ett riktigt träningspass blev det när jag ägnade timmar åt att gräva upp sex mindre rosenbuskar. Vackra rosor men jag vill hellre ha en liten länga med egen salladslök. Jag planterade även en hel del örter som basilika, mynta, rosmarin och salvia som är min favorit. Lite krasse sådde jag också för att få ätbara blommor till alla sommarsallader vi kommer att äta. FOTO: DIANA DONTSOVA Det behövs ingen trädgård för att plantera örter. Det går alldeles utmärkt att göra det i en balkonglåda eller i stora krukor. Det är lyx att kunna gå ut på balkongen och klippa lite örter när det behövs. På så vis går det alltid att få till en god dressing eller vinägrett. Önskar er en skön vecka! Kram Diana RECEPT Knäckig rabarberpaj med hallon och blåbär, 26 cm pajform Fyllning: 450 gr rabarber, hallon och blåbär 1/2 dl socker 1/2 msk potatismjöl Smet: 200 gr smör 3/4 dl grädde 3/4 dl ljus sirap 2 dl socker 4 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt Beredning: - Sätt ugnen på 175 grader. - Ansa rabarbern och skär i små bitar. Lägg i en bunke med hallon och blåbär. Tillsätt socker och potatismjöl. Rör om och låt stå. - Smält smöret i en kastrull. Ta lite av det smälta smöret och smörj in pajformen. - Häll i grädde och sirap i smöret. Rör om och låt koka upp. - Stäng av plattan och tillsätt resten av ingredienserna till smeten direkt ner i kastrullen. Rör om. - Lägg frukten och bären i pajformen. Häll över den varma smeten och bre ut med hjälp av en sked. - Grädda i mitten av ugnen i 30-35 min eller tills den fått färg. (Jag gräddar min ett steg ovanför mitten eftersom min ugn har mer undervärme.) Pajen ska ha ordentligt med färg annars riskerar du att inte få en knäckig paj. Tips! Placera lite folie i ugnen om det skulle droppa fruktsaft. - Låt svalna! Pajen blir knäckigare när den svalnat. - Serveras med glass! Du kan servera glassen bredvid. (Tips! Jag tycker det blir för sött med vaniljsås. Däremot väljer jag alltid vaniljsås till smulpaj.) Vill du baka annat med smak av: Citron Choklad Jordnöt