Fikon ihop med vit choklad och mascarpone är en kombination jag inte smakat tidigare. Jag testade att fylla bakade pajskal när de svalnat och det visade sig vara en god idé! Den här desserten är bra att ha i sin receptsamling eftersom den går att anpassa efter säsong och högtid. Fikon valde jag av två anledningar, dels för att keramikens färgnyans heter figs och för att få till en höstkänsla. Till sommaren kan du istället toppa med jordgubbar eller vinbär. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Receptet är till tre mindre pajformar men det går bra att göra en paj om du hellre vill det. Det du ska tänka på när du gör en pajdeg med högre kant är att degen ska vara kall när den ställs in i ugnen, annars tappar den sin form. Mascarponepaj är kanske något att baka till alla julstunder som vi börjar se fram emot, iallafall jag. Då kan du smaksätta krämen med lite rivet apelsinskal och kardemumma. Det ska jag testa nästa gång jag bjuder på fika! RECEPT Mascarponepaj med vit choklad, pistage och fikon Pajdeg: 175 gram smör 3 1/2 dl vetemjöl ¾ dl socker Fyllning: 2 dl vispgrädde 1 burk mascarpone, á 250 g 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker citron 50 g vit choklad Topping: färska fikon pistagenötter Beredning: Gör degen: - Sätt ugnen på 175 grader. - Blanda kuber av kallt smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt socker och knåda ihop till en deg. Plasta in och ställ kallt i ca 30 minuter. - Jag hade tre pajformar á 17 cm. (Vill du göra en paj använd en större pajform, ca 26 cm.) Dela degen tre bitar. Kavla ut och lägg över i pajformarna. Ställ kallt i 10 minuter för att kanterna inte ska sjunka ihop under gräddning. - Nagga botten av degen med en gaffel. Tryck fast en remsa aluminiumfolie på och över degkanten. Grädda i 10 minuter och ta sedan bort foliet. Grädda i ytterligare 15-20 minuter eller tills pajskalet är gyllenbrunt. Låt svalna. Gör fyllningen: - Vispa grädden löst. - Lägg i mascaprone, florsocker, vaniljsocker och pressad citron. Vispa ihop allt till en kräm. Blanda i hackad vit choklad. - Fördela mascarponekrämen i pajformarna. - Toppa med hackade pistagenötter och fikon. Servera!