Palsternacka är en underbar rotfrukt som är god i både matlagning och bakning. Jag har gjort en palsternackskaka med valnötter och tänkte tipsa dig om att testa den till fika på söndag. Den påminner om morotskaka men innehåller andra kryddor än kanel för att få till en helt annan smak. Jag har valt att smaksätta min med hackade valnötter, stött kardemumma och ingefära (kryddvarianten). Sen ska man inte snåla med frosting! Det ska finnas så hela tårtan täcks och lite till, inte sant? Frostingen blandar du enkelt ihop med en visp. För att få den där perfekta balansen i sötman, tillsätter jag pressad citron. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Tips! Jag tycker egentligen att det är snyggt med tårtfat på fot men använder dem sällan. Vet egentligen inte varför de inte åker fram? Vanligtvis väljer jag att vända på ett fat och servera kakan på det sättet istället. Då slippar jag att ha en störig kant runt om. Har du inget tårtfat, då funkar det här sättet alldeles utmärkt! Önskar er alla en fin helg med mycket kärlek! RECEPT Palsternackskaka med frosting och valnötter 300 g palsternacka 3 ägg 3 dl rörsocker (jag hade Dansukker Fairtrade Strö) 3 dl rapsolja 1 1/2 dl valnötter, hackade 3 dl vetemjöl 2 1/2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 tsk malen kardemumma (godast att stöta hela kardemumma i mortel) 1 tsk ingefära (krydda) knappt 1/2 tsk salt Frosting: 300 g cream cheese, rumstempererad 100 g smör, rumstempererat 3 1/2 dl florsocker 1/2 citron, saften Topping: hackade valnötter Beredning: - Sätt ugnen på 180 grader. - Vispa ägg och rörsocker vitt och pösigt. - Skala och riv palsternacka med rivjärnets grova sida. Tillsätt palsternacka och rapsolja i äggsmeten, vispa ihop. - Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten ihop med hackade valnötter. - Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan är färdiggräddad. Den ska inte vara kladdig. - Gör frostingen. Vispa smör och cream cheese. Tillsätt florsocker och vispa. Pressa i citronsaft och vispa till en jämn frosting. - Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen. Toppa med hackade valnötter och servera!