Foto: Diana Dontsova Jag vet inte om ni gillar pumpa men jag älskar det för att inte prata om pumpapaj. Det är något jag vuxit upp med och hemma åt vi det ofta. Det roliga var att den pumpapaj min mamma och farmor bakade inte hade pajskal. Det var en rejäl sats av fyllning i en stor plåt. Smaken var ljuvlig och väldigt söt. Det är en sådan rätt jag "beställer" när jag åker hem till Växjö, staden jag är född och uppvuxen i. Idag bjuder jag på pumpapaj med pajskal och sötad med kondenserad mjölk. Vanligtvis smaksätts pumpapajer med kanel och ingefära men jag vill hålla på julkryddorna ett tag och använder mig därför av vaniljpulver. Julsmaken får vänta till advent. Vill du piffa till den här pajen kan du göra en kolasås och servera i en kanna bredvid. Recept på glutenfritt pajskal finns i tidigare inlägg med jordgubbsgalette och mjölet i pumpafyllningen kan du byta ut mot 1,5 msk fiberhusk. När jag ändå är inne på temat paj måste jag dela med mig av vad som händer i helgen. Det är dags för mässan Älska Mat och Vin och i samarbete med Skånska Dagbladet ska Skånes läckraste äppelkaka koras. Jag har fått äran att sitta i juryn och på söndag blir det prisutdelning. Mässan pågår från och med idag men är du där på söndag, då ses vi säkert! Nu har du bara ett val att göra. Blir det äppelkaka eller pumpapaj du bakar i helgen? Ha det bra så återkommer jag med lite bilder från mässan och på den vinnande äppelkakan. Kram Diana Recept: Pumpapaj med kondenserad mjölk Mördeg: 150 gram smör 3,5 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 msk kallt vatten Pumpafyllning: 1 pumpa ca 1,2 kilo med skal, antingen butternut eller hokkaido (jag hade hokkaido) 1 burk karamelliserad mjölk, (den kokta kondenserade mjölken, 397 gram) 2 ägg (eller 3 små) 2 msk vetemjöl 1 dl socker 1/2 dl rapsolja 2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker Börja med mördegen och arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Kavla ut den något och lägg den sedan i en form. Fortsätt tryck ut degen tills den blir jämn i springformen. Ställ sedan kallt i 30 minuter. Koka pumpan mjuk utan skal och frön. Låt rinna av ordentligt innan du mosar till en puré. Vispa pumpamos, ägg och karamelliserad mjölk. Tillsätt resten och blanda till en jämn smet. Häll fyllningen i mördegsformen och grädda långt ner i 175 grader, cirka 50 min. Låt svalna innan du skär upp i bitar.