Hej! Med en smarrig pumpapan inleder jag Halloweenkänslan! En riktigt god paj med karamelliserad mjölk och ett marängtäcke. Degen har jag gjort i två varianter, en på vetemjöl och den andra på rismjöl. Jag måste erkänna att jag blev så nöjd med den glutenfria varianten. En blandning av ris och majs gav en glutenfri deg som smakade så där frasigt precis som ett pajskal ska göra. Marängen, som är gjord på schweiziskt vis, vispas över ett vattenbad. Många kallar den för italiensk men en maräng som görs i vattenbad är schweizisk. Den italienska gör man på varm sockerlag som vispas. Den schweiziska marängen blir alldeles fluffig och perfekt att toppa tårtor och pajer med. Den går även bra att spritsa över cupcakes och andra bakverk. Vill du hoppa över detta moment går det lika bra med vispad grädde istället för ett marängtäcke. Ha en skön dag! Kram Diana FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT Pumpapaj med marängtäcke, ca 10 bitar Mördeg med vetemjöl 150 gram smör 3,5 dl vetemjöl 1 msk kallt vatten Mördeg med rismjöl (glutenfri) 150 gram smör 3 dl rismjöl 1 dl majsmjöl 1 dl maizena Pumpafyllning 1 pumpa ca 1,2 kilo med skal 1 burk karamelliserad mjölk, (den kokta kondenserade mjölken, 397 gram) 3 ägg 1 dl socker 1/2 tsk kanel 2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker Marängtäcke: 5 äggvitor 4 dl socker Smördeg med vetemjöl: Skär smöret i kuber. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Ta mer mjöl om den är alldeles för kladdig eller mer vatten om den är för torr. Låt degen vila i kylskåp i ca 15 min. Kavla ut den och lägg den sedan i en form. Jag använder en vanlig form 24 cm med avtagbar kant, typ kladdkaksform. Se till att den går upp en bit och bildar en kant. Nagga botten och förgrädda i 180 grader, ca 10 minuter. Jag brukar alltid lägg folie i botten och torkade bönor för att inte riskera att botten reser sig. Under tiden, gör fyllningen. Smördeg med rismjöl: Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smör och arbeta ihop till en deg. Kavla inte degen utan tryck ut den med fingrarna i en springform, 24 cm. Se till att degen går upp en bit och bildar en kant. Nagga lätt med en gaffel i botten. Förgrädda pajskalet i 180 grader i ca 15 minuter. Fyllning: Koka pumpan mjuk utan skal och frön. Låt vattnet rinna av ordentligt i ett durkslag innan du mosar till en puré. Vispa pumpamos tillsammans med resten av ingredienserna till en jämn smet. Häll fyllningen i smördegsformen och grädda långt ner i 180 grader, cirka 45 min. Kanterna ska vara gyllenebruna och fyllningen ska ha stelnat. Låt svalna helt innan du skär upp i bitar. Maräng: Vispa ihop äggvitor och socker i en ren bunke som klarar ett vattenbad. Ställ ner bunken i vattenbad och vispa samtidigt tills marängen får en temperatur på ca 60 grader. Det är viktigt är att sockret i marängen smälter helt. När marängen har nått sin rätta temperatur ta bort från vattenbadet. Fortsätt vispa i ca 4 minuter tills den svalnat. Häll marängen över på den rumstempererade pajen. Har du en brännare kan du bränna av marängen före servering. Recipe in english: Pumpkin pie with meringue Crust with wheat flour: 150 grams of butter 210 gram wheat flour 1 tbsp cold water Crust with rice flour (gluten free) 150 g butter 165 g rice flour 60 g cornmeal 60 g cornstarch Pumpkin Filling 1 pumping about 1.2 kg (with peel) 1 jar of caramelized milk, (the cooked condensed milk, 397 grams) 3 eggs 85 g sugar 0.5 tsp cinnamon 2 tsp vanilla powder and vanilla sugar Meringue 5 egg whites 340 g sugar Crust with the wheat flour: Put the dry ingredients into a mixing bowl with the butter. Add water and mix until dough is formed. Take more flour if too sticky or more water if too dry. Let rest for 15 minutes in the fridge. Roll out on flat surface. Drape it over a pan with a removable egde, 24 cm. Prick the dough with a fork before baking. I always put folie with dried beans on top to make sure the dough does not rise. Pre-bake the crust in 180 degrees C for about 10 minutes. Glutenfree crust with rice flour: Put the dry ingredients into a mixing bowl with the butter. Add water. Mix until dough is formed. Roll out the dough in the pan using your fingers. Prick the dough with a fork before baking. Pre- bake the crust at 180 degrees for about 15 minutes. Filling: Boil the pumpkin soft without skin and seeds. Drain well before you mash to a purée. In a large bowl, beat pumpkin mash with the other ingredients. Pour the batter into the crust. Bake for about 45 min. Let cool completely before cutting into pieces. Meringue: Whisk together egg whites and sugar in a clean heat proof bowl. Place over simmering water. Make sure the water doesn´t reach the mixture.Continue whisking until the meringue reaches 60 C degrees. That means the sugar has dissolved. Take the bowl off the heat. Keep whisking for 4 more minutes. Pour the meringue on top of the pie.