Hej till er och välkommen helgen! Idag är det inte bara fredag utan det är munkfredag hemma hos mig i Lund. Det betyder inget annat än att jag har munkfeber, smittad av mina barn. Mer än så behövs inte för att dra igång kvällens fredagsmys. Jag vet inte hur det är med er men jag älskar saffran. När vi närmar oss glöggtider är saffran helt enkelt den krydda jag gillar bäst. Kanske för att vi inte använder saffran lika mycket resten av året, inte jag iallafall. Efter förra inlägget med minimunkar och vit chokladdipp har en del av er bett om receptet. Idag får ni degreceptet längst ner på sidan och det blir ca 18 normalstora munkar. Vill ni endast göra minimunkar funkar samma deg. Det du ska tänka på är att göra munkarna mindre än den storleken du vill ha dem i. De ska nämligen jäsa och sen puffas de upp ytterligare under friteringen. Formen får de under friteringen vilket gör att du inte behöver rulla dem alls. Väldigt smidigt! Min vän Tina som driver bloggen Grönt varje dag gav mig torkade rosenknoppar för inte så länge sedan. En perfekt present att få och något jag blev superglad för. Rosenknopparna doftar magiskt och har en otroligt vacker färg. Kristyren gjorde jag faktiskt endast för att dekorera med rosenblad. Vill du köpa torkade blommor går de att beställa på nätet. De finns på Reco Market som just nu har sänkt priset. Deras rosenblad har jag inte provat så jag kan inte säga hur de är. Men jag ska se till att ha dem tillgängliga till nyår. Tänk så fint det kan bli till en nyårsdessert! Att baka munkar är både enkelt och kul. Det kan upplevas komplicerat med friteringen men det är inte alls svårt. En sak som du kan tänka på om du vill doppa dem i socker är att göra det strax efter fritering. Lägg dem först på lite hushållspapper, bara i några sekunder. Vänd sedan munkarna i socker. Väntar du är risken att sockret inte fastnar lika bra. Gör du minimunkar rekommenderar jag strösocker eftersom det inte kladdar lika mycket som florsocker. Väljer du hackade nötter eller blommor som dekoration är glasyr eller kristyr ett bra lim. FOTO: DIANA DONTSOVA Recept Saffransmunkar, ca 18 st (plus 18 minimunkar) 1 pkt saffran, 0,5 gram 1/2 pkt jäst 75 gram smör 2 1/2 dl mjölk 1 dl strösocker 1 ägg 7 1/2 dl vetemjöl en nypa salt solros- eller rapsolja till fritering Topping: strösocker florsocker pistagenötter rosenblad Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölkblandningen över jästen i omgångar tills jästen löses upp. Stöt saffranet med lite socker och lägg i bunken. Tillsätt socker, salt, ägg och rör om. Häll i mjölet och knåda ihop till en deg. Låt jäsa i 1 timme under duk. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut tills den blir ca 1,5 cm hög. Stansa ut så många munkar du kan. Använd sedan en mindre stans eller glas för att stansa ut mitten. Lägg över på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Värm olja i en kastrull tills den blir ca 170 grader. Fritera en munk eller flera åt gången beroende på hur mycket plats du har. Vänd efter en kort stund och fritera på andra sidan. Lägg över på hushållspapper för att sedan vända i socker. Fortsätt tills du är klar med friteringen. Kristyr: 1 äggvita 2 1/2 dl florsocker några droppar ättikssprit Blanda alla ingredienser och vispa den slät med en elvisp. Häll kristyren över osockrade munkar. Dekorera med nötter eller blommor. In english: Recipe: Saffron donuts, about 18 each (plus 18 mini donuts) 0,5 gr saffron 25 gr yeast 75 grams of butter 250 ml milk 100 gr granulated sugar 1 egg 3 1/2 cups flour a pinch of salt sunflower or canola oil for frying Topping: powdered sugar icing sugar pistachios rose petals Melt the butter in a saucepan. Pour in the milk and heat to 37 degrees. Crumble the yeast into a big bowl. Pour milk and butter over the yeast and stir until the yeast dissolves. Add sugar, saffron, salt and egg to the bowl. Mix everything together. Pour the flour and knead into a dough. Let rise for 1 hours under a tea towel. Place the dough on a floured surface. Roll out the dough until it is to about 1.5 cm high. Punch out as many donuts as you can. Then punch out the center by using a smaller cookie cutter. Place them on a tray. Let rise under a tea towel for about 30 minutes. Add the vegetable oil to a large, heavy-bottomed pot. Heat oil until it is about 170 degrees. Deep-fry one donut or more at a time, depending on how big your pot is. Turn carefully over after a minute and fry on the other side. Remove and drain kitchen paper. Roll the donut in sugar. Icing: 1 egg white 150 gr powdered sugar a few drops of vinegar Mix all the ingredients . Whisk until the icing is smooth, Pour the icing over the donut. Decorate with nuts or flowers. Check out my last blog post if you want to make my white chocolate frosting!