Hej! Vad sägs om svarta muffins? Ni har kanske sett att det cirkulerar svarta semlor och hamburgerbröd i sociala medier. Jag tycker det ser riktigt häftigt ut! Trenden att skapa färgglad mat har hållit i sig ett tag och vi ser blåa spirulinasmoothies, lila acaibowls, gröna juicer och rödbetsfärgad mat. Nu vill vi ha kolsvart mat och det är det nya svarta. Hur får man då sina bakverk svarta? Jo, genom att använda sig av aktivt kolpulver. Vad är aktivt kol? Tillverkat av bambu, tall eller kokosnöt som sedan pulveriseras Används i bakning, ansiktsmasker, tandborstning och andra skönhetsprodukter Smakar neutralt men färgar din mat svart Sägs suga upp kroppens toxiner Finns att köpa på nätet och i hälsobutiker, bland annat Herbalstore.se FOTO: DIANA DONTSOVA Jag har bakat kolmuffins och smaksatt dem med lakrits och blåbär. Du behöver inte oroa dig om smaken för de smakar inte kol utan har en svag ton av lakrits och blåbären gör dem extra saftiga. Receptet kommer här nedan! RECEPT Svarta lakrits- och blåbärsmuffins ca 15 små 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3/4 dl socker 2 tsk lakritspulver (finns i större mataffärer) 2 ägg 1 dl mjölk 200 gr smält smör 250 gr keso ca 12 gr aktivt kol (pulver) färska blåbär Sätt ugnen på 200º. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smör i en kastrull. Ta bort från plattan och häll i mjölk. Tillsätt aktivt kol och rör om. Vispa äggen och tillsätt keso och smörblandningen. Vispa ihop. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Lägg ut muffinsformar i valfri storlek på en muffinsplåt. Klicka i lite smet och lägg i några blåbär. Fyll på med mera smet. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Viktigt! Korta ner tiden om du gör små muffins.