Hej! Syltkakan måste vara en av våra mest klassiska småkakor. Den är god, enkel att baka och lockar fram ett leende hos de flesta eftersom den påminner om barndomen. Nuförtiden syns syltkakan och andra småkakor på olika fikaställen. Det gillar vi för visst är det skönt med ett mindre alternativ till de stora muffinsen? Ibland vill man ha något till kaffet men gärna i mindre format. Då blir en sådan här liten klassiker helt perfekt! Vanligtvis fylls denna kaka med hallonsylt men jag hade ingen hemma och tog blåbärssylt istället. Av en slump råkade citronen ligga bredvid. Citron och blåbär, en klassisk smakkombination tänkte jag. Sedan spann jag vidare på hur jag kunde twista till syltkakan. Blå vallmo fick också åka ner i degen och det visade sig vara en riktigt god idé, bokstavligen! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA TIPS! - Vill du slippa spruckna kanter? Se då till att degen inte spricker när du rullar den. Om det händer, rulla om tills den är slät. Då får du garanterat jämna kakor efter gräddning. - Platta inte till kakorna eftersom de flyter ut och plattas till när de gräddas. - Ha mellanrum mellan kakorna så de inte flyter ihop, då behåller du dem runda och fina. Nästa syltkaka blir med hallonsylt med en annan härlig twist! Håll utkik! Önskar er en fin dag! Kram Diana . . RECEPT Syltkakor med vallmo och citron, 20-22 st 200 g smör, rumstempererat 1 dl socker 1 citron, endast skalet ca 4 dl vetemjöl 1/2 dl blå vallmo 1 1/2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver ca 1 dl sylt (jag hade blåbärssylt) Beredning: - Sätt ugnen på 175 grader. - Vispa smör, socker och rivet citronskal. - Blanda mjöl, vaniljsocker, vallmo och bakpulver. Rör ihop med smöret. Arbeta samman till en deg. - Dela degen till 20-22 bitar. Rulla till en slät boll. Tryck ner tummen i mitten så du får en urgröpning där sylten sen ska hamna. (Spricker degen, rulla om på nytt.) Lägg över på en bakplåtsklädd plåt. Se till att du har mellanrum mellan kakorna eftersom de flyter ut under gräddning. - Lägg sylt i varje grop. - Grädda i mitten i 15-20 minuter. Låt svalna.