Hej! Gillar du att lägga ner lite extra på att dekorera dina sallader eller bakverk? I så fall finns det mycket ätbart i naturen. Ätbara blommor ger en vacker färgklick till enkel mat. Det behövs ingen större ansträngning för att få en matträtt att se inbjudande ut. Framförallt bakverk som tårtor och cupcakes passar bra att pynta med blommor. Odlar du själv blir det tårdekoration billigare men också ekologisk. Det leder mig till 10 punkter på vad du bör tänka på när du använder ätbara blommor i mat. FOTO: DIANA DONTSOVA Tänk på att: 1. Använda obesprutade blommor. 2. Var helt säker på att det du plockar är ätligt. 3. Plocka en bit bort från stora vägar med tanke på avgaser. 4. Odla helst själv. 5. Välj fröpåsar som innehåller blandade sorter, då får du en större variation. 6. Köp färdigodlade penséer och plantera över dem i en står kruka eller låda. De ger nya blommor hela sommaren. 7. Örter som oregano, gräslök och basilika ger också blommar. Använd dessa som både smaksättare och dekoration. 8. Lägg på blommorna precis innan du serverar maten så de inte tappar sin form. 9. Tänk på att blommor inte passar att ha i varm mat eftersom de förstörs. 10. Med socker kan du enkelt kandera blommor. Några vanliga ätbara blommor: Krasse (här ovan ser du två olika sorters gul krasse) Ringblomma Penséer (här ovan ser du penséer,de violliknande) Lavendel Maskrosor Blåklint Kryddblommor (de små lila blommorna ovanpå den skivade persikan är oregano) Syren Tusensköna Klöver En enkel sommarsallad dekorerad med basilikablommor, oreganoblommor och två sorters krasse, orange och röd. Även bladen på en krasse går att äta. Imorgon är det tisdag och den dagen har jag sett fram emot länge. Vad som händer då får du reda på imorgon. Kram på er! Diana Recept med ätbara blommor: Sillsallad med körsbär Auberginer med gräslök Prosecco limoncello Dekorerade isbitar