Hej! Renoveringen fortsätter och vi har nu kommit till momentet att välja bänkskiva till vårt kök. Precis som allt annat är utbudet stort och det finns hur mycket fint som helst, i alla prisklasser. Två aspekter som är avgörande för oss, förutom den estetiska, är att bänkskivan ska ha en lång hållbarhet och att den är fläcktålig. Vi lagar en hel del mat och tillbringar mycket tid i köket därför vill vi satsa på en rejäl skiva. Jag bor granne med Landernäs Marmor i Lund och där har jag varit flera gånger och kikat på olika stensorter som granit, marmor, kalksten, silestone och dekton. Efter att ha gått igenom utbudet så är det tydligen Dekton från Cosentino som motsvarar våra önskemål. De är dessutom hur fina som helst! Här ovan ser du Kreta, Lunar, Laos och Soke. Vad är dekton? Dekton är ett extremt kompakt material bestående av mineraler som tillverkas på samma sätt som porslin och glas. Ett kompositmaterial som är så unikt att det kan användas som bänkskiva, väggbeklädnad, golv, både inomhus och utomhus. Dekton är nämligen värmetåligt, resistent mot temperaturskillnader, slitstarkt och påverkas inte av syror, vin, kaffe eller annat som förekommer i matlagning. Vet ni vad det bästa är? Att det finns flera designstilar att välja mellan eftersom mönster och färg trycks på ytan. Landernäs har både guidat mig i stendjungeln och tolkat min stil så nu är vi nere på endast tre snygga repfria dektonskivor. Bra mycket lättare! Dessa matta dektonfärger har jag fastnat för och alla ingår i kollektion Industrial: Soke - en grå nyans med ådring som ger skivan ännu en detalj 2. Kreta - samma gråa bas som Soke men utan ådringen 3. Lunar - en ljus skiva med vit grundfärg och en aning struktur Foto: Lånade från Cosentino Vi väljer bänkskiva först och måste göra det typ nu! Färgen på köksluckor ska vi nämligen lämna in till en sprutlackerare så det valet gör vi senare. Under tiden tänker jag baka mekici, friterat bröd från Balkan. Jag inbillar mig att det blir lättare att fatta beslut efter lite förmiddagsmellis. Mekici påminner om langos och serveras med feta eller vända i socker. En riktig barndomsklassiker för mig som du absolut måste testa. Recept med bild kommer upp här på bloggen imorgon! Så hjälp mig! Vilken Dekton tycker du mest om? Soke, Kreta eller Lunar? Ha en fin dag! Diana