Hej! Till en högtid som jul och nyår ska linneservetterna fram! Dessa lyfter en dukning och ger festen en lyxigare och elegantare känsla. Idag visar jag tre olika sätt som du kan duka på när du använder linneservett. 1.PLACERING AV SERVETT Om du ska servera soppa till förrätt och dukar upp med skål, assiett och mattallrik, placera servetten under skålen. Då kan du lägga något vackert i eller ovanpå skålen som en grön kvist, en nyårsaktig ögonmask eller ett tomtebloss med ett vacker snöre runt om. Det är vanligt att servetten läggs bredvid tallriken men jag tycker den här placeringen är mycket vackrare. 2. DEKORERA OVANPÅ SERVETTEN Serverar du inte soppa, placera den vikta linneservetten på assietten och dekorera ovanpå. Den här dukningen gjorde jag till jul men principen är den samma. Lägg något grönt eller silvrigt på servetten som sedan blir en del av dukningen när gästen lägger över det på bordet. Det kan vara större silverstjärnor, vacker ögonmask, en blomma med stjälk eller det du har hemma sen förra nyåret. 3. KNUTEN Den här varianten kör jag på väldigt ofta och det är knuten. Gör en knut mitt på linneservetten och lägg den lite slarvigt på bordet eller på faten. En stil jag gillar! Vill du kan du antingen sticka ner något i knuten eller bara ha den neutral som på bilden. TIPS PÅ LINNESERVETTER: Både Broste och Himla har fina servetter och dukar i olika färger. Om du inte har tänkt på det så använder jag dem jämt i mina matbilder. Dessutom blir de vackra ju mer du tvättar dem och bara det är värt att investera i några stycken. HÅLLBAR OCH VACKER DESIGN: Porslinet jag använder är Pillivuyt och deras vita klassiska tallrikar. 2018 fyller detta hantverk 200 år. Jag älskar Pillivuyt av flera anledningar men framförallt att de satsar på hållbar design. Med det menar jag att man inte får gråa trista repor, porslinet går att ha både i diskmaskin, ugn, frys och på grillen, ugnsformarna är vackra att ställa direkt på bordet och sist men inte minst, en tidlös design som man aldrig tröttnar på. Väl värt att investera i och inte köpa nytt hela tiden! Pillivuyt är de som gjort den kända pajformen som är böljformad. Har du en sådan pajform hemma och det är en Pillivuyt kan du ha den i ugnen och sedan frysa in pajen i formen. Det går hur bra som helst att ta den direkt från frysen och värma igen.. Samma sak gäller med deras lasagne- och gratängformar. Grymt bra! FOTO: DIANA DONTSOVA I år dukar jag inte till Nyår eftersom festen ska vara hos våra vänner. Däremot ordnar vi med förrätt och en matig sallad till huvudrätten. Förrätten har jag bestämt och den kommer bestå av bakad rotselleri, mathavre, rödbetspicklade senapsfrön, brynt smör, rostade hasselnötter och smulade grönkålschips. Vi åt det här hemma för några dagar sen och då sa Jordan, min 12-årige son: "Det här är den godaste vuxenmaten du har lagat!" Det avgjorde mitt val av förrätt! Recept kommer så småningom men här nedan har du några länkar om du vill kika! RECEPT PÅ: BAKAD ROTSELLERI GRÖNKÅLSCHIPS NYÅRSMENY NYÅRSDRINK Jag önskar er Ett Gott Nytt År 2018! Kram Diana