Annons

Annons


Ugnsbakad sötpotatis – recept!

Hej!
Vad sägs om ugnsbakad sötpotatis till middag? Enkel matlagning där sötpotatisen sköter sig själv i ugnen medan du fixar med toppingen. Jag har valt att köra på riven lagrad ost, kall sås och blandsallad. För att få lite crunch har jag toppat med granatäpplekärnor och grönkålschips. Vill du hellre ha pumpakärnor eller nötter går det också bra.

Annons

ugnsbakad sotpotatis recept vego vegetarisk julmat0D1A0132

Sötpotatis smakar som en kombination av pumpa och potatis. En god knöl som flitigt används i USA och som börjar få framgång här i Sverige. Många väljer att göra pommes på sötpotatis vilket också är gott. För att få sötpotatispommes krispig krävs ett litet tillägg. Jag har tidigare testat laga pommes på fyra olika sätt. På så sätt har jag lyckats hitta det bästa sättet att få den krispig. Vill du göra en gratäng så har min bloggkollega Evelina ett recept på det.

ugnsbakad sotpotatis recept vego vegetarisk julmat0D1A0155

Men vad säger ni om den fantastiska grönkålen? En magisk råvara som förvandlas till något alldeles extra när den rostas. Ihop med sötpotatis och ost, ja, då är jag fast! Jag säger det igen…Har du inte ätit grönkålschips, då måste du göra det. I mataffären ligger den i stora högar eftersom det är säsong just nu.

När du lagar sötpotatisen kan du lägga på stora lass på sötpotatisen, både under och över såsen. Det finns inga gränser om du gillar grönkål lika mycket som jag.

gronkalschips recept tips nyttigt snacks 0D1A0123

Månadens gröna som är en vegetarisk matlagningsutmaning har kål som novembers råvara och det här blir mitt bidrag. För er som inte vet hur Månadens Gröna funkar så hålls utmaningen av olika värdar med olika råvaror för att sprida gröna recept. Tina från den grymma bloggen Grönt varje dag är värd just nu. Vill du själv bidra med ett grönt recept, lägg upp din bild på Instagram och hashtagga #månadensgröna. Ett härligt sätt att inspirera andra och själv bli inspirerad. Du kan även följa gruppen på Instagram @manadensgrona.

ugnsbakad sotpotatis recept vego vegetarisk julmat0D1A0160-2

Granatäpple, en sötsyrliga frukt som barn gillar att pilla i sig. De ser ut som små rubiner och är roliga att äta. Min son älskar dem och jag med för den delen. De är helt klart en matstylists bästa vän. Utan tvekan! Snygg frukt som även ger lite crunch och en saftighet. Goda att använda som topping till olika maträtter och bakverk. Testa i soppor, sallader eller vad sägs om en sockerkaka med vit frosting. Det blir hur vackert som helst!

ugnsbakad sotpotatis recept vego vegetarisk julmat0D1A0165
FOTO: DIANA DONTSOVA

Önskar er alla en härlig vecka! Hemma hos oss börjar veckan med att barnen har studiedag. Hela dagen kommer gå åt projektet ”att byta rum”. Våra barn har kommit överens om att byta rum med varandra. För att hinna få det mysigt innan jul får det ske nu. En vägg ska målas om, en TV ska flyttas och en garderob ska skänkas. Dags att kavla upp ärmarna!

Vi hörs!

Kram
Diana

RECEPT

Ugnsbakad sötpotatis, 2-3 pers

2 st sötpotatis (4 halvor)
lagrad ost
olivolja

Kall sås:
1 1/2 dl creme fraiche (eller tjock yoghurt)
en stor näve riven lagrad ost
flingsalt
svartpeppar

Riv osten. Blanda alla ingredienser väl. Smaka av med salt och peppar. (Vill du ha ytterligare smak, tillsätt vitlök, dijon, chili eller citron.)

Topping:
granatäpplekärnor
blandsallad
grönkålschips
(oxalis)

Klicka här för recept på grönkålschips 

Skölj och borsta potatisen. Dela i halvor. Pensla snittytan med olivolja och lägg neråt på en bakplåtsklädd plåt. Nagga skalet med en gaffel och pensla med olja. Baka i ca 40 minuter i 200 grader.
Ta ut plåten och vänd på sötpotatisen. Rör runt i den mjuka potatisen med en gaffel men inte ända ut till skalet. (Det blir som mos.) Strö riven ost över och gratinera i ca 8 minuter eller tills osten smält.
Toppa med creme fraîchesås, sallad, granatäpplekärnor, extra riven ost, svartpeppar och flingsalt. Servera!

RECIPE IN ENGLISH

Baked sweet potatoes, 2-3 portions

2 sweet potatoes (4 halves)
cheese
olive oil

Dressing:
150 ml sour cream (or thick yogurt)
a handful of grated aged cheese
sea salt
black pepper

Mix all ingredients well. Season with salt and pepper. (If you want more flavor, add garlic, dijon, chili or lemon.)

Topping:
pomegranate seeds
salad
kale chips

Click here for the recipe for kale chips

With a fork, pierce sweet potato skin 5-6 times.
Place on baking sheet lined with foil. Bake until tender, 45 minutes to 1 hour.
Preheat oven to 200° C. Wash the potatoes. Keep the skin and divide in half. Brush cut surface with olive oil and place on baking sheet. With a fork pierce potato skin a few times. Brush with oil. Bake for about 40 minutes or until tender.
Remove from the oven and flip the sweet potatoes. Stir pulp with a fork but leave in the shell. Add cheese on top and bake for another 10 minutes or until cheese melted.
Top with dressing, salad, pomegranate seeds and more grated cheese. Season with black pepper and sea salt. Serve!


4 kommentarer

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar