Risottoboll eller arancini är en risboll som fylls med mozzarella och rullas i panko för att sedan friteras till en underbar krispig boll. Jag älskar dessa! Ni vet när osten i mitten smälter och trådar sig så där perfekt för att matchar den krispiga ytan. Helt ljuvliga! Testa! Du kommer tacka mig sen. När jag lagar risotto brukar jag medvetet göra lite mer för att dagen efter snabbt och enkelt kunna göra arancini. Då smaksätter jag den kalla risotton med riven parmesan och hackade örter. Just nu har jag mycket timjan och oregano i trädgården så det fick bli ännu mer smak av Italien. Arancini kan serveras som de är eller med en pesto eller tomatsås till. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA ARANCINI eller RISOTTOBOLLARJag väljer att inte skriva ut mängden parmesan och örter eftersom mängden rester av risotto skiljer sig. Ju mer ost och smak desto godare helt enkelt!risotto (från dagen innan)färska örter (timjan, oregano)riven parmesanostmozzarella (jag hade riven mozzarella i påse, det går bra med vanlig)Panering:mjöläggpanko (japanskt ströbröd finns i alla matbutiker)olja till fritering, raps eller frityroljaTomatsås:2 vitlöksklyftorolivoljachiliflakes1 burk krossade tomater, Muttisaltsockersvartpeppar1. Gör tomatsåsen. Fräs hackad vitlök i rikligt med olivolja. Tillsätt chiliflakes. Häll i tomaterna och låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med socker, salt och svartpeppar.2. Lägg överbliven risotto i en skål. Tillsätt rejält med riven parmesan och hackade färska örter. Smaka av! 3. Fukta händerna. Ta lite av risotton och platta ut en aning. Lägg mozzarella i mitten och rulla till en boll, typ golfboll.4. Vänd risbollarna först i mjöl, sen i uppvispat ägg och sist i panko. Tryck till pankon genom att rulla bollen ännu en gång i handen. Värm olja i en kastrull eller en fritös. Fritera bollarna i omgångar till de är gyllenbruna. Lägg över på ett galler eller ett fat med hushållspapper.5. Lägg upp på ett fat och riv extra parmesan ovanpå. Servera tomatsåsen i en liten skål bredvid.