Hej! Här kommer ett annorlunda men smarrigt inslag till advent eller till julbordet. Det är en bakad ricotta toppad med apelsin och svartkål för att förstärka julsmakerna en aning. (I andra fall hoppar jag över apelsinen men just nu känns det helt rätt.) Ricotta är en färskost som jag vispar ihop med ägg och riven parmesan. Jag häller över den i en ugnsfast form, sen sköter den sig själv i ugnen. När den svalnat toppas den med grönkål- eller svartkålschips dels för att det är gott men också för att få lite krisp till osten. Recept, foto och styling: Ulrika Ekblom, Liselotte Forslin & Diana Dontsova TIPS: Använd en springform, mindre storlek ca 18 cm. Krama ihop smörpappret så samarbetar pappret lättare när du klär formen. Baka ricottan. Låt svalna i formen och lyft sen upp osten. Servera med pappret eller vänd den upp och ner på ett fat eller skärbräda och servera utan papper. Toppa med grönkåls- eller svartkålschips och rivet apelsinskal. Jag måste säga att ricottan är väldigt god och ganska rolig att bjuda på eftersom många inte har ätit det. Kanske är det här ditt nya inslag till årets julbord? Kram Diana RECEPT: Bakad ricotta med svartkålschips (eller grönkål) 500 gram ricotta 50 gram riven parmesan 2 ägg 1 1/2 tsk salt Svartkålschips: 150 gram svartkål 2 msk olivolja flingsalt Topping: rivet apelsinskal Beredning: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ricotta, parmesan, ägg och salt. Placera smörpapper i en rund ugnsfast form. Häll över ricottakrämen. Bakas mitt i ugnen i 50-60 min eller tills osten har stelnat. Låt svalna i formen. Skölj kålen och skär bort mittstjälken. Torka av lite lätt. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll på olivolja och blanda ordentligt.Sprid ut bladen på en plåt med smörpapper på. Se till att kålen inte ligger på varandra. Strö lite flingsalt över. Rosta i 180 grader i 10-12 minuter. Rör om en gång efter halva tiden. Plocka ut ricottan ur formen och lägg över på en skärbräda. (Med eller utan smörpapper.) Toppa med svartkålschips och rivet apelsinskal. ANDRA RECEPT: ROSTAD PALSTERNACKA MED KAPRIS GRÖNKÅLSPAJ KRISPIG POTATIS MED GRÖN AIOLI