Hej Meat Free Måndag! En vegetarisk blomkålsgryta får inleda denna bloggvecka. Det är måndag och min favoritdag när det gäller att blogga. Barnen är i skolan, Peter på jobbet och jag inleder dagen med kaffe, bilder och recept. Oftast har helgen varit hektisk med aktiviteter och matlagning därav denna uppstart. Men det slutar inte där. Idag är det en hel del som ska fotas och det gäller hinna med innan mörkret infinner sig. Den här perioden är nämligen inte till någon fördel när det gäller antalet soltimmar och naturligt ljus. Jag skulle nästan kunna säga att det är lite av en mardröm. Speciellt när maten tar längre tid att laga än vad man trott. Planering och struktur är det enda som hjälper. Och en fotolampa tänker ni då. Jag har faktiskt en lampa men väljer att inte använda den eftersom naturligt ljus är bäst. Vi får se hur det månaderna blir framöver... Äntligen börjar vi närma oss saffranets tid och säsong. En krydda som är lika god i bullar som i grytor och smakar gudomligt. Så fort det doftar saffran i köket, infinner sig ett slags lugn i hemmet. Det bara blir så när grytan puttrar på spisen och doften sprider sig. När jag hittar en påse saffran långt bak i skafferiet från året innan åker den oftast ner i en gryta. Man vill ju inte riskera att bulldegen inte får tillräckligt med smak och färg. Självklart håller kryddor längre än så men det är väl en noja jag har. Man lägger ner så mycket tid på en deg och då ska den bli bra från början. FOTO: DIANA DONTSOVA Även om vi äter kött i vår familj blir det vegetariskt flera gånger i veckan. Igår åt vi till exempel risotto med parmesan och ugnsbakad rotselleri. Hur gott som helst! Ett bra sätt att introducera olika råvaror för barnen och låta dem smaka sig fram. Att Nikki och Jordan skulle gå igång på bakad rotselleri var lite av en överraskning. En härlig sådan...Jag misstänker att det brynta smöret som hälldes ovanpå rotsellerin har något med det att göra. Föredrar du att ha kött i blomkålsgrytan passar kyckling eller fisk bäst. Den här grytan kan serveras med ris eller utan, god oavsett! Hoppas att ni får en härlig vecka! Kram Diana RECEPT: Blomkålsgryta med linser och saffran, 6 port 2 mindre blomkålshuvud 1 3/4 dl röda linser 1 lök 1 röd chili 1 påse saffran á 0,5 gr 1 burk kokosmjölk á 400 ml 400 ml vatten (använd kokosmjölksburken som måttsats) 1 1/2 grönsaksbuljongtärning 1 msk tomatpuré sriracha (hetta efter egen smak) salt peppar olja att fräsa i mandelspån att toppa med Göra så här: Skär blomkålen i mindre bitar och hacka löken. Dela chilin och plocka ut fröna innan du hackar den. Fräs lök och chili i en större kastrull med lite olja i. Tillsätt blomkålen och fräs i ytterligare någon minut. Häll i saffran, buljongtärning och rör om. Tillsätt kokosmjölk och lika mycket vatten. Rör om ordentligt och lägg på locket. Koka i ca 5 minuter under lock. Häll i okokta linser, tomatpuré och sriracha. Rör om och koka med lock i ca 8 minuter eller tills linserna är kokta. Smaka av med salt och peppar. Serveras i skålar med eller utan ris. RECIPE IN ENGLISH: Cauliflower with lentils and saffron, 6 port 2 small heads cauliflower 140 gr red lentils 1 onion 1 red chilli 0,5 gr saffron 400 ml coconut milk 400 ml water 1 1/2 vegetable stock cube 1 tablespoon tomato paste sriracha (heat to your taste) salt freshly ground black pepper oil for cooking almond for topping Directions: Break the cauliflower into florets and chop the onion. Remove the seeds from the chilli and cut into small pieces. Heat oil in a pot. Place chill and onion. Cook until soft. Add cauliflower and cook for another minute. Add saffron and stock cube. Stir! Pour in coconut milk and water. Cook for about 5 minutes with a lit on. Add uncooked lentils, tomato paste and sriracha. Cook with a lid on for about 8 minutes or until lentils are soft. Season with salt and pepper. Serve in bowls with rice or a salad. Tips på andra vegetariska rätter: Paprika med feta Grön äggröra Halloumiburgare