Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Blomkålsgryta med linser och saffran

Hej Meat Free Måndag!

En vegetarisk blomkålsgryta får inleda denna bloggvecka. Det är måndag och min favoritdag när det gäller att blogga. Barnen är i skolan, Peter på jobbet och jag inleder dagen med kaffe, bilder och recept. Oftast har helgen varit hektisk med aktiviteter och matlagning därav denna uppstart. Men det slutar inte där. Idag är det en hel del som ska fotas och det gäller hinna med innan mörkret infinner sig. Den här perioden är nämligen inte till någon fördel när det gäller antalet soltimmar och naturligt ljus. Jag skulle nästan kunna säga att det är lite av en mardröm. Speciellt när maten tar längre tid att laga än vad man trott. Planering och struktur är det enda som hjälper. Och en fotolampa tänker ni då. Jag har faktiskt en lampa men väljer att inte använda den eftersom naturligt ljus är bäst. Vi får se hur det månaderna blir framöver…

Annons

blomkal recept saffran vegogryta

Äntligen börjar vi närma oss saffranets tid och säsong. En krydda som är lika god i bullar som i grytor och smakar gudomligt. Så fort det doftar saffran i köket, infinner sig ett slags lugn i hemmet. Det bara blir så när grytan puttrar på spisen och doften sprider sig. När jag hittar en påse saffran långt bak i skafferiet från året innan åker den oftast ner i en gryta. Man vill ju inte riskera att bulldegen inte får tillräckligt med smak och färg. Självklart håller kryddor längre än så men det är väl en noja jag har. Man lägger ner så mycket tid på en deg och då ska den bli bra från början.

Annons

blomkalsgryta recept vegetarisk mat kokosmjolk
FOTO: DIANA DONTSOVA

Även om vi äter kött i vår familj blir det vegetariskt flera gånger i veckan. Igår åt vi till exempel risotto med parmesan och ugnsbakad rotselleri. Hur gott som helst! Ett bra sätt att introducera olika råvaror för barnen och låta dem smaka sig fram. Att Nikki och Jordan skulle gå igång på bakad rotselleri var lite av en överraskning. En härlig sådan…Jag misstänker att det brynta smöret som hälldes ovanpå rotsellerin har något med det att göra.

Föredrar du att ha kött i blomkålsgrytan passar kyckling eller fisk bäst. Den här grytan kan serveras med ris eller utan, god oavsett!

Hoppas att ni får en härlig vecka!

Kram Diana

Annons

 

RECEPT:

Blomkålsgryta med linser och saffran, 6 port 
2 mindre blomkålshuvud
1 3/4 dl röda linser
1 lök
1 röd chili
1 påse saffran á 0,5 gr
1 burk kokosmjölk á 400 ml
400 ml vatten (använd kokosmjölksburken som måttsats)
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
sriracha (hetta efter egen smak)
salt
peppar

olja att fräsa i
mandelspån att toppa med

Göra så här:
Skär blomkålen i mindre bitar och hacka löken.
Dela chilin och plocka ut fröna innan du hackar den. Fräs lök och chili i en större kastrull med lite olja i.
Tillsätt blomkålen och fräs i ytterligare någon minut.
Häll i saffran, buljongtärning och rör om.
Tillsätt kokosmjölk och lika mycket vatten. Rör om ordentligt och lägg på locket. Koka i ca 5 minuter under lock.
Häll i okokta linser, tomatpuré och sriracha. Rör om och koka med lock i ca 8 minuter eller tills linserna är kokta.
Smaka av med salt och peppar. Serveras i skålar med eller utan ris.

Annons

 

RECIPE IN ENGLISH:

Cauliflower with lentils and saffron, 6 port
2 small heads cauliflower
140 gr red lentils
1 onion
1 red chilli
0,5 gr saffron
400 ml coconut milk
400 ml water
1 1/2 vegetable stock cube
1 tablespoon tomato paste
sriracha (heat to your taste)
salt
freshly ground black pepper

oil for cooking
almond for topping

Directions:
Break the cauliflower into florets and chop the onion.
Remove the seeds from the chilli and cut into small pieces.
Heat oil in a pot. Place chill and onion. Cook until soft.
Add cauliflower and cook for another minute.
Add saffron and stock cube. Stir!
Pour in coconut milk and water. Cook for about 5 minutes with a lit on.
Add uncooked lentils, tomato paste and sriracha. Cook with a lid on for about 8 minutes or until lentils are soft. Season with salt and pepper.
Serve in bowls with rice or a salad.

Annons

 

Tips på andra vegetariska rätter:

Annons

 

Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/trendspaning/jag-ar-nominerad-till-arets/