Familjen har länge tjatat om kreolsk gryta så igår serverade jag kreolsk halloumigryta med ris till middag. Jag kan bara säga oj, oj, oj, vad gott det blev! Vanligtvis har man i smakrik korv och fläskfilé men jag var nyfiken på att skapa en vegetarisk variant och vilken succé det blev! Hela familjen åt med god aptit och jag med för den delen. Vet du inte vad du ska laga till middag eller i helgen, testa kreolska halloumigryta, fantastiskt gott! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Får att få fram samma fylliga och rökiga smak som normalt stark korv ger till grytan valde jag att ha i färsk röd chili, vitlök och smoked paprikapulver. Köttet byttes ut mot halloumi och tillsammans med resten av ingredienserna blev det här en rätt som vi snart kommer laga igen. Och igen. RECEPT KREOLSK HALLOUMIGRYTA, 6 port 2 pkt halloumi 5 dl matlagningsgrädde 3 dl mjölk 2 röda paprikor 2 vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 1 burk syltlök 2 dl hackad ättiksgurka (jag hade Felix´s ättiksgurka) 1,5 dl oliver, kärnfria kalamataoliver 2 st grönsaksbuljong 2 tsk rökt eller smoked paprikapulver (jag hade Santa Marias Paprika Smoked) knappt 1 msk vetemjöl salt/svartpeppar extra chiliflakes eller sriracha för mer hetta rapsolja att stek i Beredning: - Skiva hallomiun och stek på båda sidor i en panna med rapsolja. Lägg över på en tallrik. - Dela chilin och plocka bort fröna om du vill ha mindre hetta. Hacka chili och strimla paprika, fräs i en gryta med rapsolja. - Tillsätt syltlök, hackad ättiksgurka och oliver. Rör om och stek i någon minut. - Tillsätt vetemjöl, grönsaksbuljong, pressad vitlök och rökt paprikapulver. Blanda ordentligt. - Häll i grädde och mjölk, låt koka upp. Småputtra i några minuter. - Skär halloumin i stavar eller mindre bitar. Lägg ner i grytan. Blanda och låt småputtra i någon minut. - Smaka av med salt och peppar. (Jag tillsätter jämt sriracha i grytor för att få den perfekta hettan.) - Serveras med kokt ris.