Hej och god fortsättning! Har du julmatsrester kvar och en hel del grönkål? För att inte tröttna på julmaten som antingen fyller kylen eller står på balkongen gäller det att laga en ny rätt av den. Idag tipsar jag om en smördegstarte med ricotta och grönkål. Skär den i mindre bitar så passar den även som ett tilltugg eller en förrätt. FOTO: DIANA DONTSOVA Jag hoppas ni har haft ett härligt julfirande med nära och kära. Det har jag! Önskar er en härlig dag! Diana RECEPT Tarte med grönkål och ricotta, 6 bitar 1 pkt smördeg (265 gr) Fyllning: 125 g färsk grönkål 250 g ricotta 1 ägg riven pepparrot salt peppar Grönkålschips: 150 g färsk grönkål olivolja flingsalt Topping: 100 g rödkål ½ msk rapsolja 1 tsk vitvinvinäger salt oxalis Beredning: Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en bakplåtsklädd plåt. Skär försiktigt en skåra i degen utan att skära igenom, ca 1 ½ cm in från kanten. Nagga smördegen med en gaffel, inte kanterna. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Koka upp saltat vatten. Skär bort stjälkarna från kålen och förväll den genom att koka den i 5-7 minuter. Häll av vattnet och låt kålen svalna. Vispa ricotta, ägg och riven pepparrot. Krama ur grönkålen och blanda ner i ricottan. Smaka av med salt och peppar. Bre grönkålsricottan över den naggade delen av smördegen. Om den har lyft under förgräddningen, går det bra att trycka ner degen. Grädda ytterligare i 10 minuter. Grönkålschips: Skär bort stjälkarna från grönkålen. Riv resten i lagom stora bitar. Ringla olivolja över och lägg ut dem på en plåt. Strö lite flingsalt över. Torka grönkålen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Vill du har en exakt beskrivning klicka här: Grönkålschips steg för steg Skiva rödkålen tunt. Ringla vinäger och rapsolja över. Blanda och smaka av med salt. Toppa tarten med rödkål och grönkålschips. Dekorera med örten oxalis.