Att brysselkålen tillhör julbordet är ingen nyhet! Vi är många som älskar denna smakrika kålsort och jag har gjort en vegetarisk rätt på just brysselkål. Vanligtvis toppas den med knaperstekt bacon och ädelost men jag har bytt ut dessa mot smörstekt kavring och finriven Västerbottensost. Det blev riktigt gott och för att få rätten ännu mer svensk valde jag lingon istället för granatäpple. Lingon kan upplevas lite beska men några stycken ovanpå passar utmärkt som fräschör till rätten. Avslutningsvis strödde hackade valnötter över, lite extra honung och flingsalt. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT BRYSSELKÅL MED SMÖRSTEKT KAVRING OCH VÄSTERBOTTENSOST 500 brysselkål, färsk 2 msk olivolja eller rapsolja 2 msk honung salt svartpeppar Kavringsmulor: 2-3 skivor kavring (eller annat grovt bröd) rapsolja smör Topping: finriven Västerbottensost lingon (frysta) valnötter Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och halvera brysselkålen. Är de väldigt små kan du behålla dem hela. Lägg kålen på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över olivolja och salta. Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ringla honungen över brysselkålen och rör om. Rosta i ytterligare 10 minuter eller tills brysselkålen har mjuknat. Gör kavringsmulor under tiden. Skär brödet i små bitar. Häll i lite olja och stek brödbitarna i en minut. Tillsätt smör och stek tills de är knapriga. Lägg upp brysselkål på ett stort fat. Toppa med kavringsmulor, finriven Västerbottensost, lingon, och hackade valnötter. Avsluta med lite extra flingsalt.