En klassisk risotto med svamp funkar i alla lägen! Det är en perfekt söndagssrätt till familjen men också en god bjudrätt om du har gäster. Vad du väljer att ha i risotton är upp till dig. Jag var sugen på svamp så det fick bli det den här gången. Nästa tillfälle kommer jag garanterat toppa med sparris. Oavsett smaksättning är grundreceptet detsamma. Att jag gör risotto idag är för att jag vill ha rester dagen efter och göra arancini, friterade risottobollar. Det receptet får du imorgon! Vill du ha ett vintips till en svamprisotto eller svampmacka rekommenderar jag ett italienskt vin från Piemonte: Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2019. Vinet kostar ca 129 kr och passar perfekt till svamp, tryffel men också till en charkbricka med Prosciutto di Parma, Bresaola, Salame Milano och fänkålssalami. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVARECEPTRISOTTO MED SVAMP OCH SVARTKÅL, 4 portioner500 g svamp (champinjon eller skogschampinjon)smör5 stjälkar svartkålolivoljaca 1,4 liter kycklingbuljong (välj grönsaksbuljong för vego)2 schalottenlökar eller 1 gul lök2 vitlöksklyftor4 dl carnaroli- eller arboriorisen klick smör2 dl vitt vin2 dl riven parmesanost50 g smörsvartpepparev. saltTopping:svampsvartkålextra riven parmesanGör så här:- Fräs valfri svamp i smör och lägg åt sidan. Stek svartkål i olivolja.- Koka upp vatten och buljong. Stäng av spisen och låt stå.- Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset. Blanda och stek den glansig i en minut. Häll i vinet. Rör om och låt koka in i riset. Utan lock. Lägg i den stekta svampen efter 15 minuter. Spara några svampar att toppa med vid servering.- Nu till det viktiga: Häll en slev buljong åt gången och låt sakta koka in. Rör om nästan hela tiden. När buljongen kokat in i riset, häll i en ny slev buljong. Koka utan lock! Upprepa proceduren tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd i mitten. Det brukar ta ca 20 minuter. Låt gärna risotton vara en aning för lös.- Lägg i riven parmesan, en klick smör och svartpeppar. Rör om ordentligt. Smaka och tillsätt salt om det behövs.- Lägg på en tallrik och toppa med med stekt svamp, svartkål och extra parmesanost. Serveras direkt!