Fredag, höst, rotfrukter och med det menar jag sötpotatis. Den underbara råvara som inte ens är en rotfrukt eller släkt med potatisen. Den räknas faktiskt till kategorin örter. Ja, du hörde rätt...örter! Det är inte många som vet det, men så är det. Smaken påminner mer om pumpa och kan användas på samma sätt, både i bakning och i matlagning. Jag valde att göra en enkel krämig sötpotatisgratäng med färskost, grädde, vitlök, timjan och västerbottensost. Jag hade färsk timjan hemma så det fick bli min smaksättning. Det är torkad timjan i men sen toppade jag med färsk timjan ovanpå strax före servering. Har du salvia eller rosmarin hemma går det minst lika bra. Jag hoppas vi får fler varianter och ett större utbud av sötpotatis för idag kan vi ju bara välja en sort. Precis som det var med pumpan förr. Kommer ni ihåg när vi endast hade halloweenpumpa och inget annat? Sen kom butternutpumpan och nu har vi bra många fler alternativ. Jag tror att vi kommer se ett större utbud på sötpotatis längre fram. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Här kommer receptet på min sötpotatisgratäng. Hoppas att du kommer testlaga den och ännu mer hoppas jag att du tycker om den! Trevlig fredag från mig! Diana TIPS: UNGSBAKAD SÖTPOTATIS med ost och grönkål RECEPT SÖTPOTATISGRATÄNG, ca 4-5 portioner 1 kg sötpotatis 200 g färskost 3 dl grädde (matlagningsgrädde eller visp) vitlök, pressad torkad timjan salt peppar ca 2 dl riven västerbottensost färsk timjan Beredning: - Sätt ugnen på 200 grader. - Skala och skiva sötpotatisen i tunna skivor. Lägg i en ugnsfast form. - Blanda ihop färskost, grädde, vitlök, torkad timjan, salt och peppar i en kastrull. Värm på och häll sedan allt över sötpotatisen. - Toppa med riven ost. - Grädda i ca 35 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk och osten gyllenbrun. - Låt svalna något och toppa med färsk timjan. Servera!