Hej! Att vi är många som vill äta gott och njuta av bra mat är en självklarhet! Idag vill jag inspirera er att äta mat som är bra för oss men också för klimatet. I samarbete med Kung Markatta har jag fått i uppdrag att laga två enkla vardagsrecept på deras ekologiska varor. Jag har blivit utvald att delta i Klimatkampen, ett initiativ från Kung Markatta som syftar till att hjälpa fler att äta vegetariskt även till vardags. Klimatkampen går ut på att hitta en ny favoriträtt som är vegetarisk, ekologisk, lätt att laga och som smakar gott. Vardags(kli)mat helt enkelt. Delta i klimatkampen genom att rösta på din favoriträtt, du kan även vinna fina priser om du kommer med egna tips på hur du gör för att få in mer vegetariskt i vardagen. De olika bidragen hittar du här: www.kungmarkatta.se/klimatkampen Vi är fyra stycken profiler som gjort två vegetariska recept var. Jag valde att göra en kikärtspasta med krämig tomatsås. Om du inte provat kikärtspasta kan jag berätta att den ska koka i fyra minuter. Ja, du läste rätt! Ännu snabbare koktid blir det när du gör mitt recept eftersom pastan ska vara al dente. Låt den sen gå färdigt ihop med den krämiga tomatsåsen. Enkelt och väldigt gott! Mina två recept hittar du längst ner på sidan och de går att laga på mindre än 30 minuter. Att välja ekologiskt betyder att du väljer rena, goda smaker som är bra både för dig, din kropp och miljön. Mat som odlas utan bekämpningsmedel smakar som mat ska göra. Det borde vara ett självklart val för oss alla att välja naturligt rena smaker. Det är därför jag är med i den här tävlingen, för att påminna er om bra råvaror och samtidigt vara med i en rolig utmaning. Kung Markatta är ett av de företag som länge erbjudit ekologiska produkter. De har ett stort utbud av bönor och kikärtor som jag bara älskar. Hemma hos mig hittar du alltid baljväxter och tomater på burk. När dessa finns i skafferiet så känner jag att vi har mat hemma även om kylen känns tom. Det går alltid att hitta på något att laga, exempelvis pastasås eller en bön- eller kikärtsröra. Eller varför inte snacks som rostade kikärtor till filmen? Hur smidigt som helst! Många hävdar att det kostar mer att handla ekologiska matvaror och det stämmer. Med tanke på hur mycket mat vi kastar så tycker jag definitivt att vi bör köpa mindre, men riktig mat. Väl utvalda produkter kastar man inte hur som helst. Jag tror att mycket av vårt matsvinn beror på att vi just väljer kvantitet istället för kvalitet. Matkostnaden kan vi hålla nere genom att äta kött mer sällan och istället satsa på vegetarisk mat. I slutändan handlar det om att äta mat som smakar bra med gott samvete! Är det något jag är stolt över så är det just att jag sällan slänger mat. Jag har inga problem att äta samma mat flera dagar i rad eftersom jag ser till att variera tillbehören. Dessutom är det en rolig utmaning för en själv att skapa en middag av det som finns hemma. Rensningar ger ofta goda smakkombinationer och nya recept med för den delen. FOTO: DIANA DONTSOVA Alla råvaror i mina två recept förutom grönsakerna kommer från Kung Markattas egna sortiment. Glöm inte att gå in och rösta på din favoriträtt. Jag önskar dig en fortsatt bra dag! Kram Diana RECEPT Kikärtspasta med krämig tomatsås och kikärtor, 4 pers Pastasås: 1 lök 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 1 burk hela tomater 1 burk kokosmjölk, endast den krämiga delen (vätskan kan du använda till en smoothie) 1/2 msk grönsaksbuljong 1/2 msk socker kokosolja att steka i svartpeppar salt 1 paket kikärtspasta Topping: 1 burk kikärtor olivolja 1/2 tsk chilipilver 1/2 tsk paprikapulver 1/2 tsk spiskummin salt peppar färsk bladspenat Börja med pastasåsen. Hacka lök, chili och vitlök. Fräs i kokosolja. Tillsätt en burk hela tomater, socker och grönsaksbuljong. OBS! Hacka inte sönder tomaterna utan låt dem koka sönder på egen hand. Koka såsen i ca 15 minuter. Häll i den tjocka delen av kokosmjölken. Rör om och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Koka kikärtspastan al denten i ca 2-3 minuter. Spara lite av pastavattnet innan du häller av det. Låt pastan rinna av i ett durkslag. Lägg över pastan i tomatsåsen och rör om försiktigt. Tillsätt pastavatten vid behov. Blanda alla ingredienser till kikärtorna. Servera pasta, kikärtor och bladspenat! Bulgur med BBQ-glazed tofu och tahinisås, 4 pers 1 paket tofu, naturell 1-2 dl bbq glaze rapsolja 3 dl bulgur 1 burk blandade bönor salt 2 dl cream fraîche 1 msk tahini vitlök, valfritt pressad citron salt peppar ruccola Koka bulgur enligt anvisningen. När den är färdigkokt blanda den med kokta bönor. Skär tofun i skivor. Dela varje skiva i två delar. Marinera i en skål med BBQ glaze i minst 10 minuter. Stek i rapsolja på båda sidorna. Blanda ingredienserna till tahinisåsen och ställ kallt. Tillsätt lite vatten om du vill ha den tunnare. Servera bulgur, tofu och tahinisås med ruccola.