När min man berättade för sin pappa att han träffat en tjej med rötter från Makedonien fick han som svar: - Då kommer du få äta en himla massa paprika! Och vet ni vad? Svärfar hade helt rätt. Vi äter paprika hur ofta som helst. Min man som är halvgrek, halvdansk klagar inte utan äter med god aptit. Oftast fyller jag paprikor med köttfärs, fetaost eller så rostar jag dem i ugnen. Idag blir det det sistnämnda med en salsa till. Smakerna är en blandning av Balkan meets Toscana. Sardellerna och kaprisen står för Toscana och resten finns i vilket Balkankök som helst. Då syftar jag på paprika, tomater och vitlök. Till detta är bröd helt klart det bästa alternativet. Ett annat vegetariskt förslag till middag är Karolines skördepanna. Tips: - Rostar du paprikorna så skinnet blir svart, måste du skala dem. Lägg paprikorna i en skål med plastfolie över. Låt vila i ca 10 minuter. Då är det lättare att skala dem. - Vill du hoppa över momentet att skala? Rosta paprikorna precis så som bilderna visar, dvs. tills de börjar få färg och blir mjuka. Då slipper du skala dem. FOTO: DIANA DONTSOVA Recept: Paprika med rostad vitlökssalsa ca 20 gröna eller röda smala paprikor 5 tomater 5 vitlöksklyftor 2 sardeller 1/2 dl olivolja salt peppar färsk rosmarin feta oliver Sätt ugnen på 175 grader. Skölj paprikorna och lägg dem på en plåt. Häll lite olivolja eller rapsolja över. Rosta i ugnen till de blir mjuka och får färg, ca 30 minuter. Under tiden skala och skiva vitlöken. Värm upp olivoljan i en liten kastrull. Lägg i sardellerna, vitlöksskivorna och kaprisen. Rosta tills vitlöken är gyllenbrun. Dela tomaterna och ta bort inkråmet med hjälp av en sked. Skär dem i bitar och lägg i en skål. Lägg över den rostade vitlöken och kaprisen. Sardellerna har vid det här laget smält och ger oljan en sälta. Blanda tomatröran och smaka av innan du saltar och pepprar. Tillsätt lite av olivoljan om så önskas. Lägg upp paprikorna på ett fat. Toppa med tomatsalsa, feta och oliver. Servera! RECIPE IN ENGLISH: Peppers with roasted garlic salsa and olives 20 green or red peppers 5 tomatoes 5 cloves garlic 2 anchovies 50 ml olive oil salt pepper rosemary feta cheese olives Preheat the oven to 175 degrees. Place the peppers on a oven tray. Drizzle a little olive oil or rapseed oil on top. Roast in oven til soften, about 30 minutes. Meanwhile, peel and slice the garlic. Heat the olive oil in a small pan. Add the anchovies, garlic and capers. Roast until the garlic turns golden brown. Split the tomatoes in half and remove the seeds by using a spoon. Cut them into pieces and place in a bowl. Add the roasted garlic and capers. The anchovies has melted by now and given the oil a saltiness. Taste before adding salt and pepper. Add a little of the olive oil, if desired. Place the peppers on a big plate. Top with tomato salsa, feta and olives. Serve! This is so good with bread.