En god och krispig potatisterrin är perfekt om du vill bjuda dina gäster på potatis. Visst älskar vi mat som går att förbereda och helst lagas dagen innan? Det här är en rätt som ska stå till sig och kallna helt och lite till. Jag tillagar rätten dagen innan. När gästerna kommer skivar jag upp innan jag steker eller rostar den i ugnen. Då går den från en blek potatisskiva till en krispig och härlig terrin. Rätten gör jag i en brödform som jag klär med bakplåtspapper och sedan är det bara att sätta igång att varva tunna skivor potatis, smält smör och riven parmesan. Gör samma sak tills du når ända upp till kanten. Lite salt och peppar mellan varven behövs men utöver det, inget mer. När du bakat den i ugnen och potatisen är mjuk ska den kallna i formen. Nu till det viktigaste: Lägg på nåt som pressar ner potatisen för att skapa en kompakt kaka. Då är den enkel att skära upp dagen efter och håller ihop fint när du steker den. Jag la plastfolie på och sen satte jag i en annan brödform. På den ställde jag en kastrull ovanpå. Här får du vara kreativ och ta vad du har i köket. Om din terrin inte ser ut som här ovan så gör den det när du vänder på den. RECEPT POTATISTERRIN, ca 12 skivor (minst 6 personer) ca 1,2 kg mjölig potatis, King Edward 1,5 dl grädde ca 60 g riven parmesan 75 g smör färsk timjan 2 vitlöksklyftor salt peppar Beredning: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Riv parmesanen. Skölj potatisen och skiva tunt, helst med en mandolin. (Jag behåller skalet på.) Lägg skivorna i en skål med grädde och lite salt i, ca 1/2 tsk. Rör runt lite med hjälp av händerna. 3. Smält smöret. Lägg i en hackad vitlöksklyfta och färsk timjan. Låt puttra tills vitlöken börjar få färg, sett till att inte bränna vitlöken. Sila smöret men spara vitlök och timjan - blir ett perfekt strössel att ha ovanpå sen. 4. Klä en brödform med bakplåtspapper. Lägg potatisskivor i botten, pensla med smör, toppa med riven parmesan, lite salt och svartpeppar. Fortsätt tills du nästan når upp till formens kant. Tänk på att inte salta för mycket. 5. Häll 1/2 dl av grädden över hela formen. Täck formen med aluminiumfolie. Baka i ca 2 timmar eller tills potatisen är mjuk. Ta ut formen och låt svalna. Ta bort aluminimfoliet och lägg på plastfolie. Lägg sen på något som pressar ner potatisen. 6. Potatisen ska vara helt kall när du skivar den, helst dagen efter. Skär i ca 12 skivor. Lägg upp skivorna på en plåt med smörpapper och ev. pensla med lite smält smör. Rosta i övre delen av ugnen, 220 grader i ca 20-30 minuter. Hur länge beror på din ugn och hur krispig potatisterrin du vill ha. (Vissa ugnar kräver att du vänder på skivorna efter halva tiden.) Du kan också steka skivorna i en stekpanna med olja. 9. Toppa med det sparade vitlöksströsslet ovanpå och servera!