Hej! Idag tycker jag att det känns helt rätt med ett recept på pumpahummus. En höstig rätt gjord på pumpa passar alldeles utmärkt vilken kväll i veckan som helst. Att hösten anlänt har väl inte undgått någon av oss. Det känns framförallt på kylan och att höstjackan nu åkt fram. Det märks också på att jag börjat föredra en kopp te istället för den där extra kaffekoppen man vill ha på eftermiddagen. Varmt te, tända ljus, mjuk filt och god mat gjord på pumpa ja, hösten, nu är jag redo för dig! Till hummusen har jag använt butternutpumpa som finns i nästan alla matbutiker idag. Väljer du en annan pumpa kommer den att styra vilken färg hummusen får. Smaken kan självklart också variera. Hummusen är väldigt rund och len i smaken, vilket jag tycker om. Vill du ha en kraftigare smak är det bara att tillsätta rostad vitlök som du rostar ihop med pumpan. Som avslutning passar det alldeles utmärkt med en god kallpressad rapsolja. I matlagning föredrar jag en vanlig rapsolja, dvs icke kallpressad. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Önskar er en härlig dag! Kram Diana PUMPAHUMMUS med svarta sesamfrön, ca 4 dl 350 g rostad pumpa 250 g kokta kikärtor 25 g cashewnötter, naturella 3 msk rapsolja, ej kallpressad ½ lime, saften salt peppar Servering: pumpakärnor svarta sesamfrön oxalis rapsolja (gärna kallpressad) Beredning: 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över. Rosta i ca 25 minuter eller tills pumpan är mjuk och har mörka kanter. 3. Mixa rostad pumpa, kokta kikärtor och cashewnötter i en mixer. Tillsätt rapsolja och lime. Mixa igen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer rapsolja om tunnare konsistens önskas. 4. Lägg över hummusen i en skål. Dekorera med pumpakärnor, svarta sesamfrön och oxalis. Avsluta med att ringla lite rapsolja på. TIPS! Vill du ha en skarpare smak – tillsätt rostad vitlök. Kallpressad rapsolja är en god smaksättare att toppa med.