Hej! Idag bjuder jag på rostad blomkål med senap- och honungsdressing toppad med hasselnötter. En supergod rätt som går att äta som den är eller serveras med linser, sallad, bulgur, mathavre eller matvete till. TIPS! ANTINGEN ROSTAR DU DEN HEL ELLER I SKIVOR. LÄNGRE TID I UGNEN FÖR EN HEL BLOMKÅL, MEDAN SKIVOR GÅR SNABBARE. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Den här rätten är en typiskt svensk rätt med goda svenska smaker. Idag klassas den som husmanskost fast i en modern tappning. Jag vill rekommendera er att rosta alla sorters kål och rotfrukter som rödkål, grönkål, rotselleri, broccoli, kålrot mm. Det är fantastiskt gott! RECEPT ROSTAD BLOMKÅL 1 st blomkålshuvud brynt smör senap- och honungsdressing rostade hasselnötter salt peppar Senap- och honungsdressing: 1 dl rapsolja 0,25 dl stark och grovkornig senap 2 msk honung 1-2 msk vatten salt peppar Brynt smör: 150 gram smör Beredning: 1. Sätt ugnen på 180 grader. Skär bort en del av roten på blomkålen så att den kan stå stadigt i en ugnsfast form. Ringla rapsolja över hela blomkålen eller över blomkålsskivorna. Rosta ugn i allt från 40 minuter upp till 2 timmar (tills den är mjuk, beror på storleken på kålen). 2. Blanda alla ingredienser till dressingen. Vispa ihop med en liten visp eller gaffel. Vill du ha en rinnigare dressing, tillsätt mer vatten. Smaka av med salt och peppar. 3. Rosta hasselnötterna i en torr panna. Hacka ner i mindre bitar. 4. Smält smöret i en kastrull. Bryn tills smöret börjar få en gyllenbrun färg och lukta nötigt. 5. Servera! Skiva den rostade blomkålen. Ringla lite brynt smör över och dressing. Toppa med hackade rostade hasselnötter, salt och peppar.