6 januari firar kristna ortodoxa julafton och då är det tradition att servera pitulici so luk, dvs pannkakor med vitlök. Det var iallafall vad vi åt till den ortodoxa julen i mitt barndomshem. Vi åt två varianter av pannkakor, den ena varvades med vitlöksolja och den andra med smulad fetaost. Någonstans mellan alla lager pannkakor fanns det alltid ett gömt mynt som vi alla ville komma åt. Det betydde nämligen tur för hela kommande år! Det var stort att få myntet, det minns jag så väl. Det gällde att välja bit med omsorg. Vissa familjer väntade med myntet till Nyår som är den 13 januari. Då blev det burek med fetaost istället. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Utöver pannkakor fanns det kokta kastanjer på menyn men inte mer än så. Det delades inte ut några julklappar och maten kom inte i samma överflöd som den gör på julafton 24 december. Det fanns nog två anledningar till det, dels för att mina föräldrar inte växt upp med julklappar pga fattigdom, dels för att vi alltid firade "riktig" jul med skinka, gran och julklappar i december. Mina föräldrar kom till Sverige på 1960-talet och de tyckte alltid att det var enklast att fira jul när alla andra gjorde det. Ganska fint att kunna fira julafton med svenska traditioner i december och våra makedonska traditioner i januari. Anledningen till denna tidsskillnad är att den ortodoxa kyrkan följer den julianska kyrkokalender medan vi i Sverige följer den gregorianska. För dem som följer traditionen fastas det fram till juldagen och det innebär att man inte får äta kött, ägg, ost eller smör. Därför är pannkakorna veganska och görs på endast mjöl, vatten och salt. Med andra ord bröt vi mot traditionen när vi hade fetaost i våra pannkakor. RECEPT PITULICI SO LUK, ca 23 pannkakor (räcker till 6 bitar) Pannkakssmet: 600 gr vetemjöl, 10 dl 1,8 l vatten 2 tsk salt Vitlöksolja: 2 dl vatten 1/2 dl rapsolja 4-5 vitlöksklyftor 1/2 tsk salt ca 300 g feta (det går bra med mindre också) hackade valnötter till servering Beredning: - Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Häll i vatten, lite åt gången, samtidigt som du vispar. - Stek pannkakorna i olja på båda sidorna. - Blanda vatten, olja och pressad vitlök i en skål. - Smula fetaosten i en annan skål. - Sätt ugnen på 200 grader. - Välj en ugnsfast form som matchar pannkakorna storlek. Det går bra med en pajform. Pensla formen med olja. Lägg på en pannkaka, ringla lite vitlöksolja på och strö smulad eller riven fetaost på. Varva pannkakor med fetaost och vitlöksolja tills du når upp till formens kant. Jag ringlar lite vitlöksolja på den översta pannkakan med. Skär sedan upp i tårtbitar och se till att göra det hela vägen ner till botten. - Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills den översta pannkakan blivit gyllenbrun och krispig. - Låt svalna en aning. Servera hackade valnötter till.