När jag bjuder på ugnsbakad feta med rostade vindruvor blir mina gäster alltid glatt överraskade. Dels för att de aldrig ätit rostade vindruvor och dels för att det är så himla gott. Ugnsbakad feta med tomat har många ätit men inte den här varianten med druvor. Därför är det extra kul att bjuda på just den här rätten. Sen älskar vi recept med få ingredienser och som inte kräver mycket tid att förbereda, eller hur? RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Beroende på hur många vi blir och vad mer jag serverar, anpassar jag mängden från gång till gång. Ibland gör jag två små formar med en fetabit i varje och sprider ut på bordet. Rätten serverar jag som ett tillbehör eller till fördrinken. Ett måste till rätten är bröd och färskost! Ta en bit bröd, bre på lite färskost och toppa med feta och vindruvor. En riktigt fin kombination! TIPS! När du använder dig av färsk rosmarin - banka på kvisten för då får du ut mer smak. Rosmarin i ugn blir torrt - plocka bort före servering och lägg på en ny fräsch rosmarinkvist. RECPET UGNSBAKAD FETA MED ROSTADE VINDRUVOR 3 paket feta, à 150 g (går bra att göra med 1 paket feta i en mindre ugnsfast form) ca 500 g röda vindruvor 3 msk olivolja ½ msk balsamvinäger honung flingsalt färsk rosmarin Till servering: surdegsbröd färskost färsk rosmarin Beredning: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Lägg fetaosten i en ugnsfast form. Skölj och torka av druvorna. Lägg ovanpå fetaosten. 3. Blanda olivolja och balsamvinäger. Häll dressingen över vindruvor och feta. 4. Ringla honung över vindruvorna och strö på flingsalt. Lägg på en kvist färsk rosmarin och baka i övre delen av ugnen i 25-30 minuter. (Vill du ha extra rostade vindruvor kan du röra de sista 5 minuterna på endast ovanvärme.) 5. Plocka bort den torra rosmarinen och dekorera med en ny fräsch kvist. Ringla mer honung på vindruvorna efter rostning. 6. Servera med färskost och surdegsbröd. Ta en bit bröd, bre färskost över, toppa med lite feta och rostade vindruvor.